Pokec s bývalým členem Kabátů, Jirkou Buškem.

  • Kamil
  • Exkluzivní rozhovory
  • 8 797x

Pokec s bývalým členem Kabátů, Jirkou Buškem.

Můžeš shrnout tvé působení v Kabátu? Jak to všechno odstartovalo? Jaká byla prvotní sestava?

Poprvé jsem se setkal s Kabátem myslím v roce 1988 na společném koncertu v Mikulášovicích / Šluknovský výběžek / . Já hrál tehdy v kapele Hej-Vy. Kabát tehdy přijel z Teplic oprejskanou škodovkou s přívěsem kde měl aparát. Po několika skladbách mě úplně dostali. Byl to slušnej jak po muzikantské, tak po pohybové stránce bezprostřední nářez v kůži, a na rukách dvoustovky hřebíky v kožených náramkách a na nich měl Milan napíchnutej chleba se sádlem. Tehdy o víkendu jsem s Kabátem zapařil. Později v létě 1988 jsme se potkali na slavnostech ve Vilémově taky po pařbě a tam mi dali údajně z legrace lano a já ho hned vzal. Znamenalo to na každý víkend dojíždět 80 km z Rumburku do Teplic / Hostomice / na zkoušky. Chrápal jsem u Pepi a víkend byl docela náročný na chlast. Scházelo se i s klukama z Motorbandu / Háfo, Máča a Kamil Střihavka v hospůdce v Drahkově /Teplice /. První sestava v létě 1988 byla Josef, Milan, Radek, Tomáš a já. V následujícím roce odešel Tomáš do Motorbandu, ale to se ještě s ním stihlo natočit v Rumburku demo, který jsem poslal P. Jandovi a ten nás pozval už bez Tomáše natočit desku Rockmapa 1 / skladby Spadla Klec a Koleda koleda Štěpáne /. Tím se vše v kariéře Kabátu odstartovalo. Následovalo 3. místo v rozhlasové soutěži Větrník, natáčení v Ostravském studiu Citron / skladby Za trest a Má jí Motorovou / pro Rockmapu 2, natáčení v Bratislavské televizi v hudebním pořadu Triangl se skladbou Za trest. Turné do Rakouska a spoustu nabitých koncertů.

Jak na tuto dobu vzpomínáš?

Bylo to období tzv. totality a přechodu do tzv. demokracie. Hrálo se docela dost často a všude bylo nabito, ale ze začátku to nebylo tak časté a jednoduché. Tedy pro mne se naučit tehdejší repertoár Kabátů, který byl převážně z pera Tomáše a Milana a v konečné podobě všech ostatních. Já byl vyhlášený sólák, ale Kabát byl založen na perfektní metronomické rytmice s důrazem na pohyb na pódiu a to jsem musel dohánět. Tuto školu založil pro Teplické hráče údajně Máčo z Motorbandu a to tak důrazně, že Tomáš si například chodil kupovat rohlíky i s futrálem na kytaru jako důkaz, že pořád trénuje. Také bylo zajímavé dokázat udělat přehrávky na 3. stupeň, který v tzv. totalitní době opravňoval kapely hrát i mimo okres svého bydliště. Pro svůj styl a svéráznost muziky moc šance nebylo, nehledě na různorodost zaměstnání : Josef – technik ve dvanácettrojce u spojařů, Milan údržbář bytového podniku, Radek topič v kulturním domě, Tomáš kancl a já ouřada. Nakonec jsem jako ouřada musel slíbit přehrávkové komisi, že nebudeme zlobit a trojková přehrávka nás dostala za hranice okresu. Před tím se jezdilo mimo okres načerno.

Proč jsi vlastně v Kabátu skončil?

To bylo trochu složitější. Kapela měla nastartováno na kariéru a já bych se měl logicky přestěhovat do Teplic, aby se víc makalo. Prostě nestačilo už dojíždět z Rumburku na víkend a já to tehdy z vážných rodinných důvodů zapíchl. Tak se vrátil Tomáš Krulich a s Otou, který nastoupil místo mě do Kabátů.

Pokračoval jsi ještě nějakým způsobem v hudební sféře?

Ještě jsem později chvilku hrál v sestavě skupiny Virus kde jsem se s Kabátem potkal na společném letním festivalu Čtverec, kde jsem byl dlouholetým pořadatelem. Nyní mám malé domácí studio s komplet vybavením a příležitostně si tam zablbnu. Všechny nástroje z dob Kabátů v tomto studiu mám také.

Když vidíš úspěšnou kariéru Kabátů, nemrzí tě alespoň trochu, že jsi s klukama nepokračoval dál?

Občas mi někdo tuto otázku položí, naposledy proběhlo dost dotazů při výroční koncertu na Vypichu. Bylo mi voláno až z Moravy zda při tak vyjímečném výročí budu taky přítomen. Dost lidí to bralo jako samozřejmost zřejmě ze zkušeností z výročí u jiných kapel. Dokonce padl i dotaz jak to, že 20. výročí ve stejné sestavě, když jsi tam hrál ještě na jaře 1991. Řekl jsem, že jsem toho názoru, že je zřejmě míněn základ kapely a občasné přestávky se tak neberou. Jinak jsem toho názoru na danou otázku, že v mém životě jsou jiné hodnoty úspěšnosti. Nyní se velice těším ze své téměř dvouleté dcerky a nedokážu si představit, že bych jel někde šňůry a neviděl jak vedle mne ta malá princezna roste, prostě si jí užívám a to se nedá ničím přebít.

Jsi s někým z kapely v kontaktu?

Naposledy jsem se s klukama viděl před 2 lety na letním festivalu Letnice. Jinak si nevoláme ani se nevidíme.

Co vlastně momentálně děláš? Zaměstnání…

Jsem stále na stavebním úřadě v Rumburku tzn. i od dob Kabátů.

Vzpomínáš na první oficiální koncert? Kde to bylo a jak to dopadlo?

Přiznám se, že na jeden první koncert si vzpomínám. Bylo to v hospodě nedaleko Teplic a já přitáhl kámoše Freda z Rumburku, že to bude bomba. Ten na to dodnes nezapomněl. To měl ještě Hurvajs černobíle pruhované bubny. Samozřejmě se pilo o stošest, ukončil se koncert a já zůstal najednou na ulici před hospodou sám s Fredem, okolo jezdilo policejní auto s houkačkou a nahánělo z nějakého důvodu naše fandy. Kabát nikde asi někam už odjel bez nás a tak jsem s Fredem zdrhal taky. Našlo se na parkovišti auto, které bylo otevřené a tak se na zadní sedačce spalo. K ránu nás objevil majitel a kupodivu nás nechal dospat u sebe na půdě. Dopoledne se šlo k hospodě kde už Kabát nakládal aparaturu a nadával kde jsem, že se mi s tím těžkým marshalem nebudou tahat.

Sleduješ fanouškovské nebo oficiální internetové stránky Kabátu? Jaký máš ty vztah k internetu.

Občas se na stránky juknu v souvislosti s tím, že na internetu často bruslím i z jiných důvodů.

Jak vidíš šance Kabátu v letošním Slavíku?

Tak to jde asi mimo mě, nic o tom nevím, ale šance mají určitě.

Co posloucháš za hudbu? Navštívil jsi v poslední době nějaký zajímavý koncert?

Nejsem vyhraněný posluchač a rozděluji hudbu na dobrou a špatnou. V poslední době na koncerty moc nechodím. Kapel, které mám rád je mnoho a také různého stylu. Mohl bych začít třeba AC/DC přes Karlose Santanu až po filmovou muziku.

Můžeš blíže osvětlit pověstné demo Orgasmus?

To bych raději nechal na povolanějších.

Jak hodnotíš současnou hudební scénu plnou superstarsraček?

Bojím se pustit rádio a televizi je to katastrofa. Zejména jak je přereklamováno.

Znáš všechna alba kapely nebo je od té doby co jsi skončil nesleduješ?

Něco jsem sledoval, ale všechny si z hlavy nepamatuji. Po mém odchodu se na některých dřívějších CD Kabátu našla občas recesní skladba, kterou jsem s nimi také hrál. Zřejmě se šáhlo do šuplíku, aby dřívější úspěšný hospodský hit neupadl do zapomnění.

Které album je tvé nejoblíbenější? A jaký song máš v oblibě?

Nedá se říct, že bych měl nějaký v oblibě tak, abych si ho v současné době doma pouštěl. Vzpomínám si např. na Dlouhá je noc ………… ( to bylo opravdu ze života a hrál jsem si ji na španělku ). Tak nějak by mě oslovila nějaká skladba ze staršího repertoáru, ale současný sound kapely je nadupaný.

Chceš klukům a i fanouškům Kabátů něco vzkázat?

Ať jim to dál šlape a je fakt, že jsem tuto kariéru dokázal předpovědět už při prvním jejich koncertě v roce 1988 a víra mne nezklamala – měl jsem dobrý čich. Neváhal jsem při jejich nabídce a těší mne, že jsem tomu pomohl. Jinak hlavně zdraví, čas přece jen neuvěřitelně letí.

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 27.11.2009

  1. #Rocker-Tialk vzkazuje:
     
    Opravdu kvalitní rozhovor, chválím a děkuji, F-K týme!