Pokec s Hurvajsem o všem možném

  • Kamil
  • Exkluzivní rozhovory
  • 12 184x

Pokec s Hurvajsem o všem možném

Mnozí to jistě ví, ale přece, zkus jim vysvětlit, na co využíváš při koncertech sluchátka na uších a co ti v nich hraje?

Hele, v některých písničkách jsou playbacky, tak abychom nemuseli zvát hromady muzikantů, aby to nevypadalo na pódiu jako blázinec, tak jsou tam nahrány lupy a já hraju podle metronomu.

Kolikáté už máš Sonory? Byla investice těch nynějších na několik let dopředu nebo uvažuješ opět o koupi nových bicích?

Já už mám třetí Sonory. Tydlety co mám, tak ty mám od Dole v dole.

Máš krom svých nablýskaných Sonorů ještě jiné bicí? Třeba, které používáš při zkouškách nebo jen tak pro zábavu?

Ne ne, mám jen tyhlety.

Navštěvuješ nějaké hudební veletrhy – například HUVEL, Muzika v Praze? Nebo celkově, zajímáš se o hudební nástroje jako takové?

Byl jsem ve Frankfurtu na veletrhu a pak tady v Praze v Holešovicích.

Zkoušel jsi si tam i něco zabubnovat?

No já když jsem kupoval bicí, tak jsem objížděl různý výstavy a veletrhy a pak mi Franta Hönig poradil ty co mám.

Z kolika jsi vybíral?

No já to nějak neřešil. Franta mi řekl, tyhlety jsou skvělé, ty si vezmi a já to dál neřešil. Prostě jsem věřil odborníkovi a jsem s něma spokojenej. On má obchod s nástrojema a dováží to z Německa, takže já neměl důvod mu nevěřit.

Jak ty vnímáš tuzemské a zahraniční bubeníky? Byli nebo jsou někteří tvými vzory?

No já, které jsem hodně poslouchal a poslouchám je Cozy Powel, kterej hrál u Rainbow a samozřejmě Motörhead.

Jo jo Motörhead. Když jsem je viděl na Masters of Rock předloni, tak to byl hudební orgasmus. Lemy to válí stále skvěle.

No já mám tady některý jejich dývka a cd, to víš, že se na ně dívám, ale nejsem typ, že bych se z toho zbláznil, jako třeba někteří kytaristi, když vidí Steva Vaie, tak si u toho honí péro, tak to já zas ne (smích). Uznám třeba, jo je dobrej, ale to je tak vše. Mám rád, když to prostě šlape.

Jak probíhá standardní průběh skládání písně u Kabátů? Můžeš to fanouškům popsat ten postup od prvotního nápadu až po finální text?

No probíhá to tak, že Oťas, Tomáš nebo Milan přinesou nějakej nápad, kolikrát i celou písničku. S ní se patláme na zkoušce a dáme to do kupy. Buď se nám to líbí a stačí aby jeden řekl, že je to na hovno, tak se to vyhodí. Takhle se udělá třeba 30 písní, a když je to ok, tak Milan udělá text a Pepa to nazpívá.

Tlačíte třeba na Milana? Sakra Milane, kdy už budeš mít ty texty? (smích)

No ono to je věčnej kolotoč, on musí být ve stresu, nebo nic nenapíše. My ho necháváme v klidu. On si odjede do Španělska na ryby, tam napíše texty a ví, že musí něco napsat a třeba Josef už má nazpívaný tři texty a čeká se na další, a to pak Milan prostě musí sebou pohnout.

Snažíš se třeba ve volném čase v bubnování stále něco zdokonalovat a zkoušíš třeba bubnovat i tvrdší a rychlejší věci? Mám na mysli například blackmetalové tzv.sypačky? (smích)

(smích) Nenenene, já nejsem žádnej onanista, abych tady bouchal něco stále rychle dokola…(smích).

V nedávném rozhovoru s Milanem jsem po něm chtěl nějakou otázku do ankety pro kabat-fans.cz. Milan vymyslel tuhle: Kolikrát se otočí Hurvajs za den z boku na bok: za A.jednou B. dvakrát C.nesčetněkrát. Jaká je tedy správná odpověď?(smích)

(smích). Nó má pravdu s těma prvníma dvěma spíše. Já se rád válím. (smích)

Jak vypadá běžný Hurvajzův den, když se zrovna nepřevaluje z boku na bok?(smích)

(smích). No když se neválím z boku na bok, tak ráno vstanu a jdu s dědkama do krčmy na pivo. Já prostě chodím s důchodcema na pivo.(smích).

(smích). Prosím tě a co s těma dědkama probíráš? Asi né hudbu co? (smích)

No hele, určitě jsi byl někdy na pivu u stolu s dědkama, co takhle můžou probírat (smích). Já tam prostě jen sedím, poslouchám a brečím smíchy. (smích)

Jaké máš oblíbené pivo? Nebo co točí tam kde chodíš s důchodcema?

Gambrinus 12.

Co bys zřejmě dělal, kdybys nehrál v Kabátu?

Ty vole, o tom nechci ani přemýšlet. Jsem vyučený zámečník, takže jsem chvíli chodil do fabriky, ale fakt je to hnusná vzpomínka. (smích).

Jak hodnotíš loňské Corrida tour? Neměl jsi někdy i trému před tak početným publikem? I když na to už sis určitě zvykl

Já mám trému furt.

A co chlapi v kapele?

Ti maj taky trému, ale myslím takovou tu zdravou trému, né že by ses někde klepal a věšel. Něco jiného je když hraješ v klubu před 200 lidma , kde je to takový rodinný a je vcelku jedno, když se něco stane, ale hrát na stadiónu před 20-ti tisíci lidmi, tak to je mašinérie a člověk je nervózní, aby se tohleto a tamto nevysralo. Tam přijde tolik lidí a už to není sranda, když se něco vysere. Jinak Corrida tour hodnotím fantasticky. Vůbec sem to nečekal. Byla to bomba.

(Eva Sochorovská) Jak jsi prožíval poslední závod Formule 1, a jaké je tvé mínění o Hamiltnovi.

Ani mi to nepřipomínej, málem sem se oběsil (smích). Hamilton je arogantní kokot namyšlenej. Já tu křičel u toho a nervoval.

(Victor01)Kdy ses naučil hrát na bicí tak dobře jak na ně hraješ teď? A bojíš se při koncertech, že ti nějak ujede ruka a spleteš rytmus?

No to je jasný. A kór když sem po opici, to se bojím, že mi uletěj paličky (smích). Jinak na bubny hraju asi od 14-ti.

A co tě k tomu vedlo?

Brácha měl kapelu a oni když šli na pivo, tak já tam na bicí tajně bouchal a tak nějak sem se to naučil. Pak jim na vojnu odešel bubeník a nechali mě v kapele chvíli hrát.

Zkoušel jsi i nějaký jiný hudební nástroj?

Nezkoušel, ale baví mě trumpeta (smích).

Není o tobě píseň Shořel náš dům? …já v jistý době koupil sobě trubku lacinou…

Není to o mě, ale mimochodem začátek alba Megahu jsem nahrál já na trumpetu. Našel sem v hospodě trumpetu a začal sem do ní troubit a oni to tam nahráli na desku a nechali to tam (smích).

(Vlastík Klapka) Máš v rodině ještě někoho s hudebním nadáním, případně živí se někdo z rodiny muzikou. Já jen doplním, že tvůj brácha hraje v Německu v kapele Crisis. Máš i někoho krom něj v rodině?

Ne, jen já a brácha.

(Tygy) Jak to vypadá s novým albem?

Máme zatím 8 písniček na hrubo a uvidíme, co z toho projde do finále. Jinak pokud se to povede, tak snad příští rok v září vyjde nová deska, ale to neslibujeme, to opravdu záleží na mnoha okolnostech.

Milan říkal, že do konce roku už nebude žádný koncík, snad jen soukromá akce.

To bude tady jenom, protože on má narozeniny, tak si tu uděláme malou zábavu. Jinak 5.prosince snad jedou do Frankfurtu na nějaký malý výlet.

Radku, díky za rozhovor a dávám ti prostor na vzkaz fanouškům, kteří tě opravdu mají rádi…

No já nevím, ať se těšej, ať si koupí nový dýfko, a že je zdravím.

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 19.11.2008

  1. #pholl vzkazuje:
     
    od kolika uz hrajes na bubny???
  2. #vojta vzkazuje:
     
    Kdy vydáte další novou desku? Jsem Váš hodně velkej fanoušek,vaší hudbu prostě žeru
  3. #Jan Rozsafny vzkazuje:
     
    Cuzz chlapi zdravim vaz z mestecka zvane Bílina a chtel bych vas pochvalit za poslední turne (corrida)jsem vas fanousek uz ud 10 let a tetka mi je 17 rad bych vam popral mnoho uspechu do budoucna uz se tesim na dalsi turne
  4. #david vzkazuje:
     
    čau budete mit koncert v liberci
  5. #Lucík vzkazuje:
     
    Máš nějaké děti?
    1. #Zdenda vzkazuje:
       
      Musíš si počkat, až bude s Hurvajzem zas nějaký rozhovor:) Jen matně tuším, že žádné děti nemá, ale opravdu bych nerad kecal.
      Co se ostatních týče, tak Tomáš Krulich má dceru a Milan Špalek syna. Ale jen těžko to můžu tvrdit na 100%...