Rozhovor s Tomem na téma koncerty, festivaly, hudební zážitky.

  • Kamil
  • Exkluzivní rozhovory
  • 10 694x

Pokec s Tomem na téma koncerty, festivaly, hudební zážitky.

Vzpomínáš si na svůj první koncert, kde jsi byl v pozici diváka, fanouška?

Jako první, ze kterýho sem měl opravdovej zážitek, tak to mi bylo asi 13 nebo 14 tak to sem byl v Děčíně na Katapultech.

Co říkáš na návrat Katapultů? Olda Říha přes úmrtí svých spoluhráčů se to snaží oživit.

Tak zaplať pánbůh zato, že Olda se snaží stále dělat bigbít. A oni snad i něco novýho chtějí udělat. Teď tam má mladý kluky, tak sem rád, že ho to nezlomilo, a že má stále chuť hrát.

Znáš se s Oldou osobně?

Ano, jako né že bysme vysedávali každej druhej den po putykách, ale známe se.

Vzpomínáš si na svůj první koncert s Kabátem?

Víš co, to se dá těžko říct, co považuješ vlastně za první koncert s Kabátem.

No tak myslím první oficiální koncert, kde jste už nebyli jako předkapela.

První náš oficiální koncert, kdy jsme už nehráli jako předkapela, to bylo myslím v roce 1992 v domě Barikádníků v Praze, kdy jsme rozjížděli turné k Má jí motorovou. Ty jo, tam to bylo fakt dobrý, tam to bylo velký, rachot jako kráva.:)))

Tam už jste tedy hráli sami?

Měli jsme tam předkapelu svoji, z Teplic.

Název předkapely?

HLAHOL. Mimochodem sem byl na nich teďkom v pátek v Teplicích a supr fakt. Líbí se mi to.

Jaký máš pocit z nynější hudební scény? Nebojíš se, že vás třeba nějaká superstarsová rychlokvaška převálcuje, o čemž tedy hodně pochybuju. Můžeš zhodnotit jak českou, tak zahraniční scénu.

Hele, já se přiznám, že třeba Superstar nesleduju, ale určitě na to nekoukám nějak záporně. V podstatě si myslím, že každej si proleze v uvozovkách nějakým konkurzem, takže pokavaď tohlecto funguje, přestože je to nějak popohnaný, tak díky za to. Když to vezmu z pohledu Kabátu, tak my vlastně první co jsme udělali, tak jsme se dostali na kompilaci Rockmapa v 1990, když to dělal Petr Janda. Já sem až na druhé Rockmapě viděl, jak on to vlastně dělal. On tam měl krabici plnou kazet s demosnímky, který poctivě poslouchal a pak vybral 6 kapel, který šly na tu desku, takže my si zase prošli takovýmhleto konkurzem v začátcích.

A o těch kapelách rozhodoval jen on sám?

Jasně, to dělal on sám, on byl dramaturg. Čili nás taky vybral z nějaký krabice s hromadou kazet a bylo to. Je pravda, že tam už člověk musel mít svoje texty, hudbu a sám si to natočíš. To mi třeba u těchhle soutěží typu Superstar apod.chybí. Oni musí každý večer zpívat něco jiného, jednou Davida, podruhý Mullera a pak třeba Gotta aj. a nedají jim prostor, aby si udělali svou pecku, na který by se poznalo, jestli je to muzikant nebo jen interpret.

V nedávném rozhovoru s bývalým členem Kabátu Jirkou Buškem sem se ho ptal, co mi řekne bližšího k demu Orgasmus a odpověděl, že na to musí odpovědět někdo povolanější, tak se ptám, proč jste jej vlastně nikdy nevydali oficiálně?

No to byl právě ten demáč, na základě kterýho si nás Petr Janda vybral na Rockmapě. Byl to prostě demáč.

Když jsme u Petra Jandy. Máš v paměti nějaký zážitek spojený s hudbou, na který nejde zapomenout? Např. v jednom rozhovoru s P.Jandou sem četl, že si ho vyzvala fanynka po koncertě před kulturní dům a tam se mu vyslíkla do naha:)). Máš třeba i ty něco z tohohle ranku?

:))) tak takovýhle teda nemám:)))

…takže ve vší slušnosti a počestnosti?:)))

:)) ale tak to zase netvrdím, ale že by se někdo svlíkal do naha, tak to ne:)))

Jseš při koncertech proslulý svou vášnivostí k cigaretám. Dovedeš si představit, že byste hráli třeba někde v klubu nebo jinde, kde by vám výslovně zakázali kouřit a ty měl hrát 90-ti minutový koncert? Je to z tvé pozice vůbec možné?:))

A tak to já se s nima vždycky nějak domluvím.:)))

...ale tak berme v úvahu, že by se tak někde opravdu stalo a nejel by přesto vlak:))

:)) hele no tak to se jako občas opravdu stávalo, když jsem hráli v nějakém kulturáku, že tam přijel nějaký hasič nebo místní správce a začal tam hulákat, že tady se prostě hulit nebude a basta. Jinak já se přiznám, já sem si asi 14 dní vyzkoušel požárnickou službu v našem divadle v Teplicích a byla to prdel. Samozřejmě se mi dostaly veškerý pokyny, co musí požární služba zajišťovat. Za „komančů“ se to takhle jmenovalo, dnes jsou to hasiči že jo. A v divadle jsou třeba přímo ve scénářích body, že herec si zapálí doutník. Prostě to má napsáno ve scénáři. A tahle služba je tam od toho, že si ten doutník vezme pak od toho herce a vlastně ho zlikviduje, aby se to nedostalo tam kde nemá a nevzplál oheň. Normálně to prostě existuje, že i v divadle, kde je výslovně zakázáno kouřit, tak se tam normálně hulí, protože je to napsáno v tom scénáři. No a já už byl tak vzdělanej v tomhle, že vždy sem hned na tyto lidi, kde nám zakazovali kouřit vyrukoval s tím, že to mám prostě napsáno ve scénáři:))). Já jim vždy řekl: Ale hoši, vám neposlali scénář? Já mám ve scénáři, že mám vykouřit za koncert tři cigarety. To k této show patří. Vždy na mě čuměli jak puci, ale ve finále mě tam nechali kouřit.

Jak často si do přehrávače pouštíš nějakou hudbu? Na kole si taktéž něco hraješ do uší?

Né, na kole si nic nepouštím. Hele já na něm moc nejezdím. Já jej mám na to, abych alespoň občas pohnul tou prdelí. Mám doma rotoped, na který někdy sednu:)).

Zkoušel jsi někdy i vymýšlet k hudbě texty?

…:))). Hele kdepak. Podle toho, co se dá nazvat textem. Jako kolikrát si myslíš, že tě napadl nějakej dobrej slogan a stejně je to o ničem. Hele, tohle ti musím říct, to by jsi musel totiž vidět co třeba Milan vyhazuje do koše za texty. To co on vyhodí do koše, tak na to nikdo z naší kapely nemá, rozumíš, nikdo z nás by to nesesmolil. Já mu kolikrát říkám, hele Milane, tak si to schovej na jindy a on ne, to vyhodím, to je kravina, to předělám rychle, teď už vím o čem ten text má být:)). Zmuchlá úplně supr text a vyhodí ho do prdele. To si pak říkáš, no má smysl něco zkoušet vymýšlet?:))). Jako texty sou výhradně Milanovy a eventuelně nám občas vypomůže Tomáš Hajíček z Krucipusku, díky za něj.

Koncert v hale nebo open air?

No tak to víš, že když se hraje venku v létě tak to je lepší. Nejsi omezený kapacitou a je většinou teplo. Jinak tyto zimní stadióny když jedem, tak tam je to spojený hodně se zimou, protože vlastně oni jen nahází na led podlážky a v hale je třeba 0 stupňů. Pak třeba ta dvouhodinová zvukovka, tak to je vopruz, protože tam se nezahřeješ. Navíc sou tyto stadióny oplechovaný a špatně se to tam zvučí, protože to není stavěný na koncerty, proto taky někdy ty tříhodinový zvukovky, než se přijde na to, jak to nejlíp nazvučit.

Jak probíhá tvůj den před koncertem a po něm?

No tak podle toho, na co se ptáš. Jestli se jedná o koncík během tour nebo samostaný?

…během turné…

No tak vcelku klídek, je autogramiáda, klábosí se, skočíme si s klukama na oběd a každý si jde spíše zdřímnout, navíc, když už je to třeba šestý koncert.

… a po koncíku?

Tak podle toho, jak se ten koncert podaří. Musím zaklepat, zatím se to všechno podařilo::) a to už si třeba jdeme chvíli posedět, ale většinou žádné nějaké noční akce do rána.

Navštěvoval jsi někdy kromě hraní s Kabátem nějaký festival?

Hele, jestli se tomu dá říct fesťák, tak já chodím pokavaď se dá tady u nás do rockového klubu, kde hráli teďkom v sobotu dvě dobrý místní rockový kapely. No a v létě, pokavaď máme čas, tak si na ty festivaly vlastně jezdíme zahrát s Kabátem. No a když čas není, tak tam vlastně nejedu:). Buď se sedí ve studiu nebo se dělá něco jinýho. Teďkom v létě jsme vlastně stále dělali na tom Vypichu, kde jsme zkoušeli jak co bude fungovat atd, takže času taky nebylo. Letos v létě asi budem dodělávat ve studiu desku, doufám:)))). Jako takhle, že bych sjížděl fesťáky v létě sám, tak to ne, na to fakt není čas.

Který festival v ČR nebo SR bys vyzvedl po stránce perfektního technického zázemí?

Jako starají se o nás dobře. Vždy je to tak, že nejdřív tam jede náš zvukař, který zjistí na místě, jestli to celý vlastně bude hrát. Je to náš dvorní zvukař Marián, který vše zkontroluje, zda to bude fungovat a zaručí se nám, že to bude fungovat. My mu samozřejmě plně věříme a když on řekne, že jo, tak tam jedem. Jako vcelku nikdy nezažijem nějaký průser. Jde vlastně o to, že pořadatele těch zastávek turné, festivalů aj. dělá léta jeden člověk, se kterým se známe a víme co od něj čekat. Už jsme prostě na ty jednotlivé pořadatele zvyklí a víme do čeho jdeme, tak bych to shrnul.

Myslíš, že bys fyzicky zvládnul jet třeba jako v minulosti nějakých 50 a více koncertů za rok?

Fyzicky určitě, zas takový sráči nejsme:)). Hele dyť Pepa hraje v divadle každej druhej den nebo já nevím kolikrát do měsíce a ještě když do toho přijdou koncerty s Kabátem, tak nevidím důvod, proč bychom to nezvládli.

…do toho sem tam svatba:)))

:)) no to je pravda:)). Fyzicky by se to dalo, ale tam jde o to, že nemůžeš objet s tím co nám vždy Radek Havlíček postaví a strčí se to do devíti desíti kamionů, tak s tím nemůžeš objíždět každý okresní město. To je stavěný na to, udělat těch 13 koncertů po republice a pak se to celý zabalí. Nedá se s takovým manšaftem 150-ti lidí courat po republice celý rok. My bysme třeba i jeli do menších měst a hráli více koncertů, ale s tím aparátem to prostě není možný.

Už jsi na tuto otázku určitě odpovídal v minulosti, ale přesto. Co tě dovedlo k hraní na kytaře?

Úplně prvotní bylo to, že si člověk chtěl přijít na to, jak to dělaj. Tehdy mi bylo nějakých 13-14 let, kdy sem dostal svou první elektrickou kytaru. Už se sem dostávaly klipy od Status Qua a dalo se sehnat třeba Olympic, Katapult, i když třikrát zkopírovaný na kazetě. Hele a já viděl kamaráda, že to uměl zahrát a říkal, to není složitý. Tak sem na to čuměl a chtěl sem si to ověřit, zda to dokážu i já. Nejdřív sem si to brnkal doma a pak ti to nedá, tak sháníš bubeníka, basáka a zkoušíš to jak by to fungovalo v kapele. Hrálo se od Ozzyho, Black Sabbath, také to hratelný, Paranoid, ten nám šel. Sice sme to hráli blbě, ale trochu se to podobalo, tak sme měli z toho radost:))

Věříš, že letos vydáte novou desku a na podzim pojedete tour?

No musím věřit, to víš že jo. Jinak bysme mohli taky shnít:)). Loni jsme udělali jen ten mega koncert a člověk už se taky těší na nový věci. Už to bude čtyři roky od Corridy.

Co letošní letní festivaly? Už jste nějak probírali variantu, že kdyby byla deska na podzim, zda pojedete před tour i festivaly?

Hele tak to asi ne, to bysme nechali až na to podzimní tour. A hlavně budem ve studiu. Jestli tedy budeme moct být ve studiu a mít co zpívat. Nějaký český písmenka musíme dát do kupy, aby bylo co hulákat:)).

Jak hodnotíš celou akci na Vypichu? Neroztřepaly se ti kolena, když jsi viděl těch šedesát tisíc lidí před sebou?

Poslouchej víš co, já se ti přiznám. Ono totiž pak v tý tmě ani nebylo pořádně vidět až dozadu a člověk si ani neuvědomil, že je to tak velký. Já až na tom dvd, který se mi dostalo do ruky sem si uvědomil, jak to bylo veliký. Viděl sem ty záběry až k těm tribunán a až na tom dvd sem to vyzjistil:).

Kolikrát denně si dvd z Vypichu pouštíš?:)

Hele jednou sem si ho pustil, seru na to, seš blázen, abych si to pouštěl dokola, takovýhle maďar fakt nejsem:))

Díky za pokec a přeju hodně nejen hudebních úspěchů v tomto roce. Můžeš něco vzkázat fanouškům přes www.kabat-fans.cz

Klasickej, jedinej, ať se daří všem.

Doporučujeme shlédnutí webu a poslech skladeb kapely HLAHOL z Teplic, která dělala předkapelu Kabátům na tour Má jí motorovou. Milan, Ota i Pepa jsou někdejší členové.

www.hlahol.com

www.bandzone.cz/hlaholteplice

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 13.1.2010

  1. #ivča vzkazuje:
     
    Tomáši, jsi super chlap!!!
  2. #noname vzkazuje:
     
    budete mít tento rok koncert V KLADNĚ???
  3. #jakubulman vzkazuje:
     
    chci hrát a zpívat s vámi na každém turné 2010 tomáši pepo oto váno a hurvínku dej te mi vědět na tel 605193915 kdykoliv
    1. #k vzkazuje:
       
      ten Váňa to je Ota! Myslím že jsi chtěl řéct: Tomáši, Pepo, Oto, MILANE, a Hurvínku! a né Oto, váňo! :D
  4. #veronika kopecká vzkazuje:
     
    jste fakt super skupina budete mít někdy koncert v brně*
  5. #Tomas vzkazuje:
     
    Jak se jmenujete všichni ze skupiny?
  6. #tomas vzkazuje:
     
    je tam tom chtelbych si s nim psat prosim, dekuji moc.
  7. #kubajs vzkazuje:
     
    na jakých koncertech jste hráli?
  8. #kubajs vzkazuje:
     
    tome jaký máš kytary?kolik jich vlastně máš?