Pepa popisuje album COLORADO

  • Zdeněk
  • Raritní rozhovory - do roku 1998
  • 6 870x

Abych celé album nějak shrnul. V úvodu desky zazní překrásné melodie na havajskou kytaru, teda vše začíná v Americe. Postupně se dostáváme do Čech a na závěr se ozve klasická česká tancovačka.

Pepa Vojtek

Rohypnol po tetě

Rohypnol jsou vlastně uspokojující prášky na spaní. Domnívám se, že Milana Čpavka k napsání tohoto textu pravděpodobně inspirovala skutečnost, že kdysi kdesi nějaký doktor tyto léky předepsal jeho manželce na uklidnění, protože měla jakési nervové problémy. Skladba teda dostala jméno po této medicíně. Je to jedna z nejrychlejších a nejtvrdších věcí. Zkrátka a dobře, tato písnička vznikla na základě zdravotního stavu jednoho člena kapely.

Centryfuga

Názvy písniček nás poněkud zaskočily, protože jsme všechno dělali na poslední chvíli  jen tak narychlo jsme nevěděli , co tam dát . Takže ty nadpisy se občas jeví tak, že by jeden ani neřekl, že se k písničce hodí. Například tato skladba je o člověku, co si jen tak žije všedním životem. Jak jsme se už zmiňovali, prostě přijde domů z práce, natáhne si bačkory, sedne si, otevře si pivo, čumí na televizi a dříme. Večer si odbyde své a jde spát. šedej, nudnej život. Obyčejný malý měšťák.

Sem klidnej

Začíná to takhle: "Já povahu klidnou vyrovnanou mám a miluju ticho, snad proto jsem sám. Mluvim, jen když musím a nezvýším hlas, já nikomu nikdy nezkřivil vlas. Vážený, jsem totálně klidnej, zdá se mi, úplně vyrovnanej ..." A pak písnička postupně graduje slovy: " ... už jsem strašně naštvanej a vaděj mi zákazy, neustálý dotazy, novináři, zubaři, politici, faráři a všechny kecy okolo." Prostě dotyčný je tak strašně naštvaný, že jde a rozbíjí všechno, co vidí a tak se vyřve, až se naprosto uklidní, ačkoliv je příšerně nepříčetný. Je to o takovém agresivním člověkovi. Končí to opět popěvkem: "Já povahu klidnou vyrovnanou mám a miluju ticho, snad proto jsem sám ... "

Až pro mě přijdou

Aha, ta začíná takhle: "Satan a zubatá tlučou mi na vrata ... " Písnička vypráví, jak člověk jednoduše popíjí se svou smrtí. Nakonec se dostane do úzkých a neví, co si počít, protože nemůže umřít. Smrt k němu stále chodí na návštěvu a furt jen pijou a pijou.

Kdyby ženský nebyly

Tato skladba je vlastně o ženských! Kdyby ženský nebyly chlapy by se nebili. Zkrátka, nebýt žen, muži by jen chlastali a ukousali by se nudou. Mluví se zde o nadvládě ženskejch nad chlapama!

S čerti nejsou žerty

Tuhletu skladbu napsala moje bývalá žena. Týká se to toho, jak člověk křičí, že, hele, nad námi je bůh a když se lépe podívá, uvědomí si, že těch bohů je hned několik. Každá víra, každé náboženství má jiného. Vír, vyznání, náboženství je nepřeberné množství, můžeme si vybírat!

Moje holka je batman

Písnička zpívá o touze člověka najít ženskou. "Vypadá jako Batman a já jí pusu dal, bylo to v noci, ve tmě. Ve dne bych se bál!" Bere si na paškvil ony smutně proslulé známosti na jednu noc, kvetoucí různě po barech.

Nejsem z USA

Dnes už nemusíme nosit všichni kolektivně rudý trenky... Před revolucí jsme svorně upřeně hleděli na Východ a dnes se zase všichni otočili směrem na Západ. Konečně bychom měli být sami sebou! Češi i Slováci by měli zůstat Čechy a Slováky a ne se houfně hrnout do Ameriky! Jedna se mi moc líbí:"Ta coca-cola není zas tak super, za housku s máslem vážně dík ...". Jde prostě o takovej národní popěvek

Colorado

Po této skladbě jsme pojmenovali celé album. Vypráví o osobě, která v Americe všecko prodá a přestěhuje se do Čech, kde se dobře krade. Tady si nahrabe pořádnej majland a potom se vrátí opět do Ameriky. Třeba refrém: "Až tu malou zemi celou rozkradem, tak se vrátím ve svý rodný Colorado a o tý zlatý žíle řeknem všem." Prostě konstatování, že tady kradou všichni a my se na to jenom hezky díváme a vůbec nic se proti tomu nedělá. Nese se to v duchu country. Pomáhali nám s tím kluci se skupiny Fešáci, houslista a kytarista.

Jak ti šlapou kabáti

Je to taková pochod na všechny Vašky z vlády, který se končí dechovkou.

Oú jipí jé

Zase jedna věc o takovém podivném chlápkovi. Je to příběh o tom, když je člověk závislý na tripu a dělá blbosti. Tento kousek jsme věnovali panu Švanbergovi, hrozně do nás ryl. Takže tento song byl speciální dárek pro něho, protože o tý muzice ví pořádný hovno a pořád se do ní sere. Je to písnička, která se na něho přesně hodí.

Abych celé album nějak shrnul. V úvodu desky zazní překrásné melodie na havajskou kytaru, teda vše začíná v Americe. Postupně se dostáváme do Čech a na závěr se ozve klasická česká tancovačka.

Zdroj: Metal Hammer; srpen 1994

Článek si můžete přečíst v původní verzi v PDF formátu.