Rozhovor po vydání alba Děvky ty to znaj

  • Kamil
  • Raritní rozhovory - do roku 1998
  • 4 160x

Hvězdičkou v pravém dolním rohu obrazovky se před časem označovaly pořady nevhodné pro děti.

Hvězdičkou v pravém dolním rohu obrazovky se před časem označovaly pořady nevhodné pro děti. Mnozí pseudoochránci mravní čistoty naší mládeže by podobnou hvězdičku nejraději vytetovali na čela členů známé teplické skupina. Podívejme se do pravého dolního rohu našeho časopisu, žádná hvězdička vám nehrozí, a tak můžete klidně číst rozhovor se zpěvákem Josefem Vojtkem.

Nové album Kabátu se jmenuje Děvky ty to znaj. co bys k tomu řekl čtenářům mladším patnácti let?

No takhle, voni to vopravdu znaj. 300 marek za den si ty nevypíšeš, že jo.

A co k tomu řekneš našim čtenářům, kterým je nad patnáct?

Tak těm to snad vysvětlovat nemusím...

Kabát těžko může někdo kritizovat po hudební stránce, horší už je to s texty...

My ustupovat nebudeme. Zpíváme prostě vo tom, jak to je, jak to vidíme. V našich textech poznáš jak žijem a hlavně v čem.

e

Vydrží vám témata i na další desku?

Řek bych, že jo. Špíny kolem nás je furt dost. Hele, někdo může třeba zpívat, že běží loukou plnou květů, ale u nás na severu spíš než na kytky narazíš na děvky... My tam už nějakých třicet let žijem, tak o tom smogu, pasácích a podobně něco víme.

Zdá se mi, že se vám nepodařilo pocity, o kterých mluvíš věrohodně vyjádřit ve vašich klipech.

To teda ne. Ty klipy nebyly dělaný podle našich představ, bylo málo peněz, málo času... Naše připomínky se během natáčení k režisérovi snad ani nedostaly. Vono taky na dvouminutovou písničku natočit klip není žádná sranda.

Jak jste spokojeni se svou živou desku?

Tak to je podobná záležitost jako ty klipy. Co se na tom kompaktu po zvukový stránce děje, to je prostě příšerný. A přitom zvuk na koncertu tak hroznej nebyl. Kdyby to bylo na nás, tak to ani nevydáme, ale Monitor to chtěl a má právo vo tom rozhodnout.

Prý se chystáte do zahraničí?

Zatím jsme dělali na anglický verzi naší nový desky.

A co texty?

Asi se budem muset přizpůsobit trochu odlišnýmu druhu humoru. Venku by lidi asi nebrali písničky, který narážejí na poměry u nás. Koho by tam zajímalo, že v Teplicích prší síra...

Ještě mi něco řekni k vaší třetí desce.

No, dali jsme si s ní dost práce, abysme si trochu spravili reputaci po tom živáku. Všechny nástroje kromě bicích se zdvojovaly, aby byl hutnej zvuk. Hrajem to, co cejtíme, co se líbí nám a snad i lidem.

Autor: neznámý, zřejmě časopis Filip; datum zřejmě v červnu 1993