Turné Corrida - Brno 15.5. - První býčí show Kabátu zkropil déšť i nadšení

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 069x

Vytrvalý déšť byl kulisou koncertu skupiny Kabát, která na brněnském Výstavišti vyrazila na své nové turné Corrida. I přes nepřízeň počasí si fanoušci stominutovou show vychutnali naplno. Příznivci nejpopulárnější tuzemské kapely jsou zřejmě nepromokaví, ale hlavně oddaní. Na výstaviště jich dorazilo patnáct tisíc a většinu písní odskandovali s rukama nad hlavou.

Zpěvák Josef Vojtek měl s promáčeným davem soucit. Přímočarost, která textům Kabátů vévodí i na albu Corrida, neskrýval černě oblečený lídr ani při hecování fanoušků. "Počasí stojí za hovno. Omlouvám se. Jsou tady malé děti. Snad jindy bude líp," křičel Vojtek.

Za zády muzikantů se tyčila obrovská efektní světelná stěna. Žárovky měly na úspěchu show lví podíl stejně jako výtečný zvuk. Na horizontu čnělo plátno se záběrem na diváky býčích zápasů. Kabáti se tak ocitli v sevření mezi reálným a nafoceným publikem jako španělští býci. "Scéna je opravdu nezvyklá. Šestnáct metrů vysoké pódium nemá zastřešení," upozorňoval pořadatel Aleš Hrbek. Kapelu kryla pouze průhledná fólie, která se díky dešti v Brně nebezpečně prověšovala. Vedle pětičlenné kapely tak na jevišti nebyla nouze o techniky, kteří neustále vylévali vodu a stírali zaplavenou podlahu.

Kabát v Brně potvrdil statut skupiny oblíbené napříč generacemi. V publiku převažovali teenageři, žádnou výjimkou v řičícím davu ale nebyli ani školáci s rodiči. "Čekali před bránou od čtyř. K pódiu doslova utíkali," poznamenal člen ochranky ke skalnímu jádru Kabátů. Patří k nim i dvaadvacetiletý Števo Majsner z Humenného. Na místo, kde v červenci zahrají legendární Rolling Stones, dorazil čtyři hodiny před tím, než Vojtek bez řečí a spolu s publikem přezpíval úvodní píseň Úsměvy pana Loyda.

Také jedenadvacetiletá Lenka Horáková z Hustopečí si musela dát na čas, aby mohla obléhat zábrany před padesát metrů širokým jevištěm. Nelitovala. "Kabáty poslouchám od čtrnácti. Desku Corrida jsem dostala od otce na Vánoce," smála se promočená černovláska. Nejprodávanější album loňského roku v kategorii skupin prý už zná zpaměti. Co fanoušky poprockové show, při níž z pěti hořáků šlehají plameny, čeká na dalších dvanácti tuzemských zastávkách? Sedmadvacet písní v prvním nářezu a čtyři kousky jako nášup. Až na jednu výjimku přehráli Kabáti celou poslední desku. Odezní i hity jako Pohoda, Dole v dole a na závěr už patnáct let stará Žízeň.

"S touto písní jsme se měli dostat do Evropy, ale my chceme být u vás," uvedl Vojtek píseň Malá dáma. Divácký kotel, jakoby ve španělském stylu, ale nejvíce nažhavila píseň, která dala název albu i turné. "Cerveza, rock'n'roll, corrida Espaňol, nandej mi to, seňorito, por favor," skandoval stejný počet lidí, který dorazil v Brně na Kabáty při předchozím turné Dole v dole před třemi roky.

"Díky, že jste přišli!" křičel Vojtek na zplihlé lidi. Sám se ovšem nešetřil a z bezpečí zastřešeného prostoru pro kapelu vybíhal na rampu. Na závěr i jeho samotného zalila voda, ale to ještě stihl vyjet na šestimetrové plošině nad hlavy fanoušků.

Autor: Luboš Mareček, MF Dnes; 16.5.2007