Kabát revival - Fryčovice - 4.2.2005

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 6 599x

Nejenom Kabátem je člověk živ, proto jsem se vydal na začátku února na koncert svých oblíbenců ze skupiny Alkehol, kteří hráli poblíž Ostravy. Mile mě překvapilo, když jsem na místě zjistil, že předkapelu bude dělat jistá skupina Kabát revival. A to z toho důvodu, že jsem nikdy žádný „předělaný Kabát“ neměl možnost slyšet. Takže jsem se na ně šel se zvědavostí podívat. Já osobně jsem zastáncem názoru, že pokud je revival kvalitní, je dobře, že hraje a rozhodně nesouhlasím s mnohými názory, které říkají, že se nějaká partička závistivých, hudebně nevyspělých pseudorocekrů přiživuje na úkor někoho druhého, populárního. Já to spíše beru jako vyjádření uznání, že někdo jiný něco umí a někomu se to líbí.

No ale konkrétně chci říci pár slov ke skupině Kabát revival, snad pro ty, kteří je nikdy neviděli. Kapela hraje samozřejmě v pěti lidech.Jmenovité složení mi známo není (ale myslím, že by se to někde na internetu dohledat dalo), ale o to by ani moc nešlo. Zahráli písničky, které i Kabáti hrají na svých koncertech, ale nejen to. Objevily se i kousky starší, na koncertech nehrané, což mi přišlo jako velice sympatické. (Jelikož jsem tyto písničky nikdy hrané na živo neslyšel.) Jinak jsem si taktéž všimnul, že tato parta se snaží Kabáty opravdu ve všem přímo kopírovat. Např. mě pobavil zpěvák, když používá před písničkami stejné hlášky jako Pepe, dokonce se snaží i tvářit jako on. To mi přišlo minimálně … zvláštní a divné. Také si snaží s hlasem pohrávat jako Josef, ale moc se mu to nedaří. Ne, že by byl nějaký extra špatný zpěvák, ale prostě takového hlasového fondu by nikdy nedosáhnul a při těch pokusem mu to občas dost zaskřípalo. Hlavně také nevím proč si bere do ruky harmoniku jen proto, aby do ní jen tak fouknul, protože na ni opravdu hrát neumí. Chtělo by to ještě potrénovat!

Ale rozhodně nechci kritizovat. I přes některé nedostatky je vidět, že kapela už má něco za sebou a je dobře vyhraná. Co se týče kytaristů, nic nevymýšlejí, snaží se to prostě zahrát stejně jako Ota s Tomášem a celkem jim to jde. Pokud byste třeba někdy váhali, tak klidně na Kabát revival vyražte a udělejte si názor. Zvláště v době nekonečného čekání na turné, koncerty či novou desku přijde vhod si zopakovat pár hitovek, ale … originál je prostě originál!!!

Autor: Ivo, kabat-fans.cz; 11.3.2006