Rozhovor s Milanem po vydání Go satane go

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 2 304x

V čem vidíš ty zásadní milníky které z vás udělaly úspěšnou a populární kapelu? Místo výběrové desky k výročí vydáváte nové album... Představ jednotlivé skladby svýma očima. Nejbližší budoucnost?

Milan Špalek

Neslavíte jen existenční výročí, ale také bleskurychlou zlatou desku za pouhý jeden den prodeje novinky...

Velkej dík našim fanouškům a to nejen za to, že si hned první den běželi desku pořídit, ale hlavně za to, že nás podporovali v průběhu celý naší kariéry. A když říkám kariéry, tak tím nemyslím jen těch posledních deset let na takzvaném mediálním výsluní, ale i ty tvrdý roky předtím.

V čem vidíš ty zásadní milníky které z vás udělaly úspěšnou a populární kapelu?

V prvé řadě to byla první deska Má jí motorovou. Pak Colorado, který oslovilo spoustu novejch fanoušků, který se předtím o tvrdej bigboš ani nezajímal.i Přestup k novýmu managementu, kterej nám nabídl nový možnosti koncertní seberealizace. Určitě i deskaMegaHu, která byla hudebně sice jinde a přitom zabodovala u fanoušků i kritiky. A novinka Go satane go. Protože jsme přežili další natáčení a jsme spokojeni. První tři desky, to byl rozjezd, nijak jsme to neřešili, jestli se třeba opakujeme a tak. Prostě jsme to hrnuli, jak to z nás padalo. U čtvrtý a pátý jsme se už trochu zastavili a zamysleli nad zvukem, nad nahráváním jednotlivejch nástrojů a posunuli se tak trošku dopředu. Nechtěli jsme nudit. Postupně se tak přidávaly nový prvky až k současný podobě. Pořád sice hrajeme to svý, ale ne postaru. A o to jde.

Místo výběrové desky k výročí vydáváte nové album...

Vzhledem k tý zlatý desce to byl zatraceně dobrej nápad, ne? Nejdřív jsme fakt chtěli udělat výběrovku a přihodit na ni čtyři nový věci, ale najednou to z nás začalo lézt a byla z toho kupa novejch věcí. Navíc jsme si zase ve studiu pohráli se zvukem, to nás baví. Třeba k bubnům jsou použitý počítačový loopy, navíc Hurvajs hrál na americký dévéčka a ne na starý Sonory, takže si bude teď muset ty dévéčka koupit. Kytary, protože jsme chtěli aby byly tak nějak konkrétnější než na MegaHu, jsme nahráli tak, že jsem mikrofony nenechali půl metru od repráků, ale narvali je přímo na membrány. Basa se taky nahrávala přímo, bez skla před aparátem. Chtěli jsme, aby to byl atak do hlavy!

Představ jednotlivé skladby svýma očima.

Sníh padá sníh byla připravena už pro MegaHu, pak se tam nějak nehodila, potom se navíc ztratila. A když jsme jí našli, tak jsme ji tam šoupli teď.V Go satene go je zpěv hozenej přes krabici, takže to zní jako deathmetal vzývající satana. Přitom to samozřejmě o žádnym satanismu není ani náhodou. V pekle sudy válej je klasická, dobře udělaná krulichovka s textem, kterej se dá navlíknout na ledacos. Na sever je celá nahraná na dvanáctistrunky a je o chlapíkovi, kterej nehodlá uhýbat, dělat šméčka a úlitby a jde pořád rovně za svým, v tomto případě na ten sever. Riff v mravencích má evokovat, to jejich pochodování, alespoň podle mě. Když jsem psal text, tak jsem se neskutečně řezal smíchy no a pak už teda nikdo jinej. Kanibal Hanibal je první věc, kterou jsme pro tohle album udělali. Když Oťas přines to sólo, tak jsem se smíchy neudržel na nohou. Rodinnej tank je morda jak od Motörhead, co víc říkat? Text byl kompletně hotovej během čtvrthodinky. Bára, to je třetí kreténský sólo na desce, je tak zvláštní, až je to fakt bomba. Jinak je to o mladý holce, která chce strašně skočit do života a nechává si radit od už trochu jetýho, totálně zkaženýho třicátníka. No, je to holt o Tomášovi. Bum bum tequilla - nahrnutá klasika proti přechytralejm lidem, který, kdyby zbytečně furt nedumali, tak by si to tu bejvali užili mnohem víc a líp.Ber je jasná věc, kytary, basa, buben. Původně to končilo Hurvajsovejma šílenejma brejkama na bicí, který jsme nakonec vymazali, kdo by na to dneska byl zvědavej. Sice se urazil, ale on už je takovej, že mu všechno dojde pozdějc. Frajeři nepijou - tu přines Oťas a tak i text je o něm. Ještě si totiž nedal pokoj a každý ráno po vopici se dušuje, že už s tím teda fakt skončí. Rio Grande je county jako Colorado, nahraný za pět minut na klimpr. Perličkou je, že na jeho začátku Hurvajs šíleně řve. Řekli jsem mu totiž, ať ze sebe vydá všechno, co se v něm za ten rok nashromáždilo. No a pak je tam jedna pomalá věc, do který jsem se nechal na poslední chvíli uvrtat a zpívám ji sám, bohužel...

Nejbližší budoucnost?

Plánujeme další desku, poslední, na kterou máme zatím smlouvu. A tu chceme udělat zase trochu jinak. Už během tohoto nahrávání vznikly dvě nový věci, který jsou zvukově zase jinde. Takže cestu, jakou se to bude vyvíjet dál, už asi známe...

Autor: František Kovač, Rock Report; prosinec 2000