Rozhovor s Josefem Vojtkem pár dnů před startem GSG tour

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 3 006x

BRNO, ZLÍN - Teplická skupina Kabát, trumf mezi českými rock´n´rollovými kapelami, vydala koncem roku album Go satane Go. Velký zájem o něj je během jednoho dne pozlatil. A jak už to bývá, po nové desce následuje velké turné. Stejně jako vloni s MegaHu, i letos se uskuteční v březnu.

Dlouhá šňůra osmi megakoncertů odstartuje za režie agentury Glanc Music v úterý 6. března v brněnské hale Rondo. V první části, kterou tvoří moravské koncerty, vystoupí Kabát ve čtvrtek v Ostravě a o víkendu - v sobotu 10. března - zavítá do zlínské sportovní haly Novesta. Následuje Hradec Králové, Plzeň, Budějovice, Praha a Havlíčkův Brod. Vyrušili jsme tedy Hamleta, nejlepšího střelce 1. RFC Spark Praha a zpěváka skupiny Kabát v jedné osobě Pepu Vojtka a povídali si pár dnů před startem GSG Gambrinus tour.

Uběhlo deset let od vydání „kabátovského“ debutu Má ji motorovou. Nechystáte mejdan nebo v poslední době populární „Best of“?

Původně CD Go satane Go vůbec nemělo vzniknout. Plánem bylo vydání Best of k deseti letům. Po neshodách s firmou jsme se rozhodli k tomuto kroku a myslím, že byl správný. Možná vydáme videokazetu, ale musíme nasbírat hodně materiálu, aby měla nějakou úroveň.

Vaše poslední deska Go satane Go má po všech směrech velmi vysokou úroveň, která úplně smazala vaši jednotvárnost v počátcích. Kdo je toho největší příčinou a jaké novinky jste při natáčení použili?

Nemyslím si, že by Kabát byl někdy jednotvárný. Hodně lidí nemůže přenést přes srdce, že umíme zahrát od country až po thrash metal, a nebojíme se to dát na naše CD. Spousta za- mindrákovaných kritiků, ale i muzikantů nás na veřejnosti pomlouvá, a přitom doma tlučou hlavou do zdi a aspoň jednou by nám chtěli dělat předkapelu, aby si vůbec někdy zahráli před lidmi.

Album moc novinek neobsahuje. Jednou jsme zapomněli mobilní telefon ve studiu, když se točila sóla. Byl to docela zajímavý zvuk, tak jsme ho tam nechali. Dneska už není novinka ani použití samplů v bigbítu. Málem bych zapomněl na Bohouše Josefa, který v písni Mravenci hraje na valchu.

Deska, tedy převážně její texty pobouřily několik jedinců, kteří si stěžovali. Mluvilo se i o podání žaloby pro šíření satanismu. Co si myslíš o takových lidech?

Žádná žaloba podána nebyla. Jen nějaký „inteligent“ nepochopil, o co jde, a proto si stěžoval na Radě pro reklamu, že „skupina Kabát volá satana, aby vstoupil mezi Pražany“. To je blbost, co? Možná by lidem v této zemi prospělo zase začít trošku přemýšlet hlavou, a ne jen tupě v davu hltat propagandu několika lidí, kteří toho chytře využívají. Samozřejmě že celá stížnost byla zamítnuta.

Čím se bude toto turné lišit od turné k desce MegaHu?

Hlavně novými písničkami z Go satane Go, ale staré hity zazní taky. Velké pódium s náběhy okolo bicích, videoprojekce, nějaké ohně a velký světelný park.

Kdo vybral za předkapelu Dogu a jak konkrétně ti tato kapela sedí?

Vybíral ji náš velký šéf Panky. Romana Izaiáše znám dlouho. Když mi nebude sedět po celou dobu turné na klíně, tak mi tato kapela nevadí.

Dost lidí si pokládá otázku, jak se takový ortodoxní rocker jako ty seznámil s křehkou moderátorkou, herečkou a zpěvačkou Sabinou Laurinovou?

Rocker se seznámil s křehkou moderátorkou na natáčení pořadu Novoty Petra Novotného. Pak jsme se rok neviděli a najednou jsme se potkali na zkouškách muzikálu Hamlet. Potom už nebyl a zatím není problém. Je to skvělá inteligentní holka.

Tvoje jméno je především spjato s kapelou Kabát a v poslední době i muzikálem Hamlet. Nepřipravuješ ještě něco jiného?

Po nocích jsem skládal hudbu jen tak do zásoby. Měl jsem asi patnáct písniček. Jednoho krásného zářijového dne jsem přišel domů a koukám: byt vykraden. Kromě koncertní kytary mi vzali i osobní počítač s kompletní hudební bankou, takže jsem byl na nule. Teď mám nový, tak začínám znovu.

Zdroj - idobryden.cz 26.2.2001