Pepa Vojtek: Před koncertem nepijem!

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 2 831x

V interiéru milého rodinného hotýlku se slunečníky na terase a uctivým, uhlazeným personálem působí parta vlasatých potetovaných rockerů poněkud nepatřičně. Oni se tady ale cítí zřejmě jako doma. Drsňáci z Kabátu totiž mají přece jen určitý standard a rádi si na cestách užijí pohodlí.

Ve většině měst, kde už vystupovali, už mají svá oblíbená místa k přespání.

,, Tak za ty léta, co jezdíme, máme samozřejmě vytypovaný hotely, kde je příjemný zůstat. Protože někdy, když jedeme turné, tak se nevracíme. A když jsme měsíc na šňůře, tak je lepší, když člověk bydlí trošku na úrovni a ne v hnusnejch hotelech za dvacku," říká lídr kapely Josef Vojtek alias Pepe.

Majitelé si podobné hosty hýčkají a dělají všechno možné i nemožné, aby se k nim znovu vraceli. I na Kabáty tak čekalo po koncertě příjemné překvapení.

,,Tady nám vzadu venku připravili velkej stůl. Na účet hotelu, což nás teda velice potěšilo a příjemně překvapilo. Byla tam výborná večeře a pití."

A protože jsou na Moravě, nemohou neochutnat zdejší speciality.

,,Moji předkové pocházejí z Bzence, takže mám k Moravě blízko a chutná mi tady. Syrečky, ty mám rád v jakýkoliv podobě. Včera sem si tady dal smažený, zabalený v těstíčku, obalený vepřovým masem. Taky mám rád slivovici nebo dobrý víno," líčí s rozkoší gurmán Vojtek, ale hned dodává: ,,Před koncertem ale nepijem, ani gram alkoholu!" Zato po koncertě si to většinou vynahradí.

Ostatně, po takovém fyzickém i psychickém vypětí se člověk musí trochu zklidnit. Třeba si může zacvičit jógu…

,,Po koncertě si dám paňáka, jógu sem nikdy necvičil. Většinou pak ještě posedíme, člověk to musí trošku dojet, protože by stejně neusnul,"usmívá se zřejmě při vzpomínce na včerejší večer a prozrazuje svůj recept na ,,spací koktejl":,,Piju vždycky to samý: Jim Beam a dvanáctku plzeň, nic jinýho nepiju. Nebo desítku, ale plzeňský pivo prostě."

Není divu, že druhý den mají jen málo chuti procházet se po městě a navštívit nějaké ty památky.

,,Když jsou ty tři dny volna, tak jo, ale není to tak, že bysme zase chodili po všech kulturních památkách. V Olomouci jsem byl akorát na tržnici, kde jsem si koupil s přítelkyní ovčí sýr," popisuje své kulturní zážitky z hanácké metropole.

Koncert se podle něj vydařil na jedničku, ačkoli z něj měli trochu obavy.

,,Bylo to výborný, my jsme ani nečekali, že to bude takhle dobrý, protože jsme měli trošku z Olomouce strach, jelikož jsme tady hráli vlastně minulej rok v rámci Dole v dole turné a tady nebyla až taková enormní návštěva v poměru na ty ostatní města. Takže jsme se báli. Ale nakonec ta atmosféra dopadla dobře. Teď míříme do Zlína a tam je to vždycky výborný. Na Moravě je to teď dobrý všude."

Rockera v sobě Pepa nezapře ani mimo koncertní pódium. Že by si od tvrdé ,,kabátovské" muziky odpočinul doma či v autě poslechem něčeho lehčího, nebo dokonce tichem, to zřejmě nehrozí.

,,Já mám v autě čendže na deset cédéček, takže poslouchám takovej mix. Vod Rammstein, Mad Company, poslouchám hodně, což je vlastně zpěvák, co zpíval s Queenama, takže takovýhle věci, no. Bigbít se mi líbí."

Snad alespoň dovolenou prožívá v klidu a bez velkého rámusu.

,,Teď budeme mít prázdniny. Budeme dělat novou desku, takže ono to bude spíš pracovní zaměření prázdnin. Jedeme ale do Spojenejch států. Na devadesát procent, když nám dají víza, protože mně skončil pas. Takže tam bysme si chtěli udělat tejden na Havaji, vyložená flákárna, celá kapela, komplet s manželkama, s přítelkyněma."

Že by jim nestačilo být s kolegy z kapely celý rok pracovně? Není to už trochu moc, jezdit ještě spolu na dovolenou?

,,Ponorku nemáme, vždyť se vidíme jenom na zkouškách a pak si každej dělá, co chce. A navíc, zkoušky máme jenom měsíc před turné, jinak ne."

U Kabátu není vlastně jasné nic. Jestli je pustí na Havaj, ani jaká bude jejich příští deska.

,,Nevím, jak to bude, ještě to není vůbec někam nasměrovaný, to se všechno vymejšlí až ve studiu. Kucí tady skládaj, zatím je to všechno v jednání."

V jednom mají ale víc než jasno:

,,Chceme ji vydat v listopadu, to je marketingově nejlepší měsíc. Jindy v roce se to nevyplatí vydávat. Na Vánoce se koupí všechno…"

Zdroj: noviny Olomoucký den, zaslal DJ Kabát; květen 2005