Nebudeme ze sebe dělat šašky

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 4 133x

Image drsných rockerů, notoricky známé písničky, grandiózní show na vyprodaných koncertech - to všechno neodmyslitelně patří ke kapele Kabát. Rovněž ale vítězství v historicky prvním národním kole soutěže Eurovize. V květnu navíc kapela vystoupí v Brně. Kdy jindy tedy vyzpovídat nejvýraznější osobnost kapely, kterou je bezpochyby její frontman Josef „Pepe“ Vojtek.

Přiznám se, že vaše nominace v Eurovizi mě překvapila. Proč jste se do tohoto podniku vlastně pustili? Co přilákalo Kabát do Eurovize?

Dostali jsme nabídku a prostě jsme to zkusili. Nic jsme od toho neočekávali, a proto jsme na pódium šli zcela klidní s tím, že odehrajeme požadované tři minuty a půjdeme domů.

Proč jste si do soutěže vybrali z nového alba zrovna „Malou dámu“?

Jednou z podmínek je, že písnička nesmí být delší než tři minuty. Malá dáma má tři minuty deset vteřin, takže po úpravě splňuje tuhle podmínku.

Opravdu byla délka písničky jediným kritériem při výběru?

Je to jediná písnička, se kterou souhlasili všichni členové kapely.

Jak vidíte své šance v semifinálovém kole Eurovize, které se koná 10. května 2007 v Helsinkách a v němž se utkáte s účastníky z dalších 27 zemí?

To fakt netuším, necháme se překvapit. Už jenom to, že se objevíme v tomto semifinále, je pro kapelu veliký úspěch.

Mezi vašimi semifinálovými soupeři jsou takoví hudebníci jako Švýcar DJ Bobo, Portugalka Sabrina, izraelští Teapacks... Ze semifinále se do finále dostanou jen zástupci deseti zemí. Kdo by se podle vás mohl v této desítce objevit?

Nevím, které země budou účinkovat v semifinále, a tak netuším, kdo postoupí. A upřímně, je mi to úplně jedno.

Plánujete pro vystoupení v Helsinkách nějakou novou choreografii? Budete se připravovat nějakým speciálním způsobem, nebo to bude běžná příprava na koncert?

Ne, jsme rocková kapela, nebudeme ze sebe dělat šašky tím, že si na sebe budeme věšet nějaký nesmysly nebo strkat hlavy do gumových kukel.

V národním kole Eurovize jste hráli na half-playback. V semifinále to už bude naživo?

Je to stejné jako u nás. Kapela na playback a já naživo.

Nevadí vám, že to kapela nemůže také „rozjet“ naživo?

Nevadí, co nám zbývá, taková jsou pravidla soutěže. Naživo a pěkně zostra si to dáme na naší tour.

Kabát má už asi „neodpáratelnou“ alkoholovou image, ve Finsku však panuje prohibice. Neděsíte se proto trochu svého pobytu v Helsinkách? Nebo už snad alkoholovým večírkům odzvonilo?

Není to prý taková tragédie, ale i kdyby, nejedeme tam přece na pořád. Za deset dní budeme doma, a pak ať si Finové prohibicují třeba navěky.

Po Eurosongu se vydáváte na koncertní turné Corrida, které byste měli zahajovat 15. května 2007 v Brně. Prozradíte, na co se můžou vaši fanoušci těšit? Chystáte zase nějakou velkolepou a originální show?

Bude to velké, hlučné, barevné, plné světel, pyrotechnických efektů a doufám, že i úspěšné.

Budete mít na turné nějakou předkapelu? A co plánovaná délka koncertu?

Kapely budou dvě Mewa a Waldagang. Naše hraní bude obsahovat přibližně 28 písniček, což je tak hodina čtyřicet minut.

Kde se vlastně vzal název alba Corrida? Byla inspirací skutečná korida?

Corrida byl první Milanův text a tak, když šlo do tuhého a my museli firmě odevzdat název alba, padlo právě toto slovo.

Když mluvíme o koridě, měl jste už příležitost vidět na vlastní oči býčí zápasy? A jaký jste z toho měl zážitek?

Nesnáším jakékoliv násilí na někom, kdo se nemůže úměrně bránit. Natož násilí na zvířatech. Takže na koridu mě nikdo nedostane a kdyby bylo po mém, zakázal bych ji.

Před pěti lety byl na internetu zveřejněn článek Jany Doleželové o „zákopové válce“ mezi kapelou Kabát a hudebními publicisty. Změnilo se něco za tu dobu? Byla zakopána válečná sekera, nebo máte stále pocit, že se o vás raději příliš nepíše?

Mně je opravdu jedno, jestli se naše CD nelíbí hudebním publicistům. Vadilo by mi, kdyby se naše CD nelíbilo našim fanouškům. Pro ně to celé děláme a ne pro ty různé „akademie populární hudby“.

Jaké plány a cíle má Kábat v nejbližší budoucnosti (tedy kromě vítězství v Eurovizi a úspěšného turné)?

Je to málo? O tomhle se mi v roce 1987 ani nezdálo. Teprve čas ukáže, kam jít dál.

Autor: Petra Panschabová, www.kult.cz; 4.5.2007

  1. #roman vzkazuje:
     
    jste dobra kapela