Kabát to rozjel v Americe

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 2 534x

Češi a Slováci, kteří žijí v Americe, dostali v předvánočním čase dárek od skupiny Kabát. Ta se rozhodla po úspěšném vystoupení na chicagském festivalu Rockfest vyjet na turné po Spojených státech. Mezi sedm měst, která skupina během svého turné navštívila, patřilo i Orlando, ve kterém si zpěvák kapely Josef Vojtek udělal čas na krátký rozhovor.

S koncerty po Americe jste začali v Chicagu na festivalu Rockfest, kde byly ještě další kapely. Teď máte svoje turné po klubech. Kde se vám hraje líp?

Festival byl super a lidi na něm byli natěšeni na českou muziku jako takovou. Atmosféra byla skvělá. nedělám rozdíly mezi hraním na festivalu, v klubech, v Plzni nebo v Orlandu. Pokaždé přijdou lidi, kterým se ta muzika líbí, a o to jde. Samozřejmě mě ale těší, že máme koncerty po Americe.

Jak jste sestavovali písničky pro vaše turné po USA?

Sestavit písničky dá docela zabrat. Vždycky se u seznamu hádáme jako koně, ale bez toho by to ani nešlo. Skládáme je za sebou tak, aby se rychle střídaly s pomalými a abych se při koncertu "nevyřval". Hotový seznam se během turné ještě několikrát mění, a tak žádný koncert není stejný.

V Americe máte sedm koncertů. Zbývá vám ještě čas podívat se na města ve kterých hrajete?

Vždycky máme jeden den volna, takže samozřejmě vyjíždíme po okolí. V Los Angeles jsme měli dokonce týden a pořádně jsme si město prošli. Nejsme v takovém presu jako třeba v Čechách. Tam se někdy stává, že v pět přijedeme před halu, uděláme zkoušku, od osmi je koncert a po něm to zabalíme a tím to hasne.

Které místo tě v Americe nejvíc zaujalo?

První je určitě New York, a pokud to chceš detailně, tak Broadway. V Chicagu mám zníme, a tak jsem návštěvu města bral trochu jinak. L.A. je místem, kde je celý rok hezky, a to ti dodá energii. Florida je fajn, ale zatím ti moc neřeknu, protože jsme dorazili včera. Těším se na Denver, kde se už lyžuje. Jediné město, kde se mi nelíbilo, je Atlanta. Bydleli jsme přímo v centru města. Nejsem rasista, ale všude bylo plno černochů, kteří se váleli po ulicích, otravovali a žebrali.

Vy jste poslední cédéčko vydali před dvěma lety. Jaké jsou vaše plány do budoucnosti? Máte nějaké materiály na novou desku?

Máme připravené písničky a chystáme se do studia natáčet novou desku. S ní samozřejmě vyrazíme na koncerty. Neřeknu ti přesně, kdy to bude, ale nejpravděpodobněji zní jaro nebo léto.

Zdroj - Plzeňský deník; listopad 2002