Jsme muzikanti, nic jiného neumíme

  • Zdeněk
  • Rozhovory
  • 4 806x

O vítězství v Českém slavíkovi se skupina Kabát dozvěděla v Irsku. Josef Vojtek hovořil o prvních dojmech s Právem.

O vítězství v Českém slavíkovi se skupina Kabát dozvěděla v Irsku. Josef Vojtek hovořil o prvních dojmech s Právem.

Kde vás informace o vítězství v kategorii skupin v anketě popularity Český slavík Mattoni 2007 zastihla?

V hospodě v Dublinu. Přiletěli jsme z Londýna a šli jsme si rovnou sednout do hospody. Měli jsme v letadle vypnuté mobily, a když jsem je nahodil, dozvěděli jsme se tu zprávu.

Zapili jste to?

Decentně. Ten večírek se povedl.

Takže jste měli radost.

Určitě, protože jsme s tím vůbec nepočítali. Říkali jsme si, že jsou u nás jiní, kteří na tu cenu díky mediální podpoře aspirují. Dohodli jsme se, že se mebudeme nervovat a počkáme, jak to dopadne.

Jaké koncerty jste hráli v Londýně a Dublinu?

V Londýně přišlo do klubu asi tisíc lidí. V pondělí jsme hráli v Dublinu, kde byl klub s kapacitou sedm set míst vyprodaný. Samozřejmě chodili hlavně Češi, kteří v těch městech žijí. V Londýně jsme to ale ani nemohli pořádně zjistit, protože když jsme dohráli, pořadatelé urychleně vyklidili sál a přiravili další program, na který si diváci museli znovu koupit vstupenku. Takže než jsme se dostali ze šatny ven, byli v klubu už úplně jiní lidé.

Hráli jste program, který jste letos představili na svém českém turné?

Trochu jsme ho zkrátili. Nehráli jsme tolik písniček z poslední desky Corrida, protože na nás pravděpodobně přišli i lidé, kteří žijí v zahraničí už více let a nemají o naší nové tvorbě takový přehled.

Platí ještě stále, že v roce 2008 chcete koncertovat mimo jiné v klubech?

Zatím nevíme. Až se vrátíme, odpočineme si a užijeme si svátky. Na jaře začneme připravovat novou desku, pojedeme na pár koncertů na Slovensko a v létě bychom rádi vystoupili na nějakých festivalech. Na podzim bychom chtěli vydat desku a DVD. Kapela musí fungovat, jinak to nejde. Jsme muzikanti, nic jiného neumíme.

Můžete říct, že rok 2007 byl nejúspěšnější v historii Kabátu?

Byl velmi úspěšný, ale nevím, jestli nejúspěšnější. To totiž nezáleží jen na tom, kolik lístků kapela prodá na své koncerty. V roce 2006 se nám povedlo vydat desku Corrida, což byl také úspěch, protože jsme tři roky předtím v podstatě nehráli. Úspěch je dost relativní pojem.

Autor - Jaroslav Špulák, Právo; 11.12.2007.

Rozhovor si můžete přečíst v původní verzi v PDF formátu.