Kabát jede s Corridou

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 132x

Populární rockeři dnes v Brně vyrazili na turné ke své nové desce Corrida. Ještě se ani nestihli vzpamatovat z neúspěchu na semifinále Velké ceny Eurovize ve finských Helsinkách, a už se kolem nich rozjíždí další kolotoč. Hned čtyři dny po finále soutěže totiž populární kapela Kabát zahájila v Brně megaturné Corrida, s nímž do konce června objede celkem třináct českých měst (v Praze se objeví 5. června).

První koncert letošní šňůry se uskutečnil včera večer. Na stejném místě, kde v červenci zahrají i legendární Rolling Stones. Podmračeného počasí se fanoušci nezalekli. Na brněnské výstaviště si našlo cestu na patnáct tisíc lidí. Prostor pod podiem obsadili hlavně teenageři, výjimkou nebyli ani žáci školou povinní. Když krátce po deváté nastoupili Kabáti na pódium, snesly se z nebe první kapky. Úvodní skladby Úsměv pana Loyda a Pohodu s kapelou odzpíval dav, teď už notně smáčený deštěm.

Aby muzikanti neuklouzli, museli pořadatelé stírat vodu z pódia i během koncertu. Lidem to však nevadilo, byť mokří, hnali hudebníky řevem a většinu písní s nimi odzpívali. Hit, který dal jméno celé desce a jež stojí v záhlaví turné, Corrida, doprovodili fanoušci mocným potleskem. Odpověděly jim plameny, které šlehaly z pódia, jež vypadalo jako obří hořák. A to na publikum čekala ještě druhá půlka koncertu. Celá scéna, kterou Kabát bere na turné, připomíná skutečnou koridu a je po stranách doplněna několika obřími projekčními plátny. Všechny koncerty letošní šňůry Kabátů se uskuteční pod otevřeným nebem, převážně na atletických nebo fotbalových stadionech. „Scéna vypadá trochu jinak, než na co jsou u nás lidi zvyklí,“ slíboval manažer kapely Radek Havlíček. Pořadatel brněnského koncertu Aleš Hrbek pak dodal, že ji stavěla stovka lidí celé tři dny. „Něco takového jsem u nás skutečně ještě neviděl,“ potvrdil Hrbek výjimečnost pódia

Po brněnském koncertě zahraje kapela v pátek v Olomouci, poté bude pokračovat do Ostravy, Liberce, Plzně a dalších měst, poslední štace čeká Kabáty 29. června ve Zlíně. Jako předkapelu si Kabát s sebou vozí skupinu Mewa ze severních Čech a pražské punk-rockery z Walda Gangu. Vstupenky v ceně 350 korun lze zakoupit v síti Ticketpro. Kapela Kabát, která vznikla roku 1983, na letošním turné představuje především skladby z loňského alba Corrida. Deska se stala vůbec nejprodávanějším albem loňského roku mezi českými skupinami a potvrdila neutuchající popularitu teplické skupiny u českého publika. To Kabáty také v březnu vyslalo jako vítěze národního kola na semifinále soutěže Eurovision Song Contest, kde kovaní „rockeři“ skončili minulý čtvrtek večer s jedním jediným bodem.

Přesto si z toho Kabáti hlavu nedělali. „Nikdo netušil, co to je za pořad, to jsme vlastně zjistili až ve chvíli, kdy jsme do Finska přijeli. A v tu chvíli už se s tím nedalo vůbec nic dělat. Nepatřili jsme tam, bylo to, jako když pošlete psa na výstavu holubů. Prostě jsme si to odehráli a jsme v klidu, doma na nás čeká vyprodaná koncertní šňůra, to je pro nás nejdůležitější,“ vzkázal ještě z Helsink textař a baskytarista Milan Špalek. Pětice muzikantů (zpěvák Josef Vojtek, kytaristé Ota Váňa a Tomáš Krulich, baskytarista Milan Špalek a bubeník Radek Hurčík) absolvovala poslední turné v roce 2004 k desce Dole v dole. Navštívilo je na 173 tisíc platících diváků.

Autor: Kateřina Hejdová, Luboš Mareček, MF Dnes; 16.5.2007