Turné Corrida - Olomouc 18.5.2007 - dokonalá rocková show rozpálila Hanou

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 022x

Nejúspěšnější česká kapela současnosti Kabát zaplnila včera večer olomoucký stadion TJ Lokomotiva. Tepličtí rockeři sem v rámci největšího letošního open air turné přijeli propagovat aktuální album Corrida.

Poté, co publikum rozhýbaly předkapely Mewa a Walda Gang, se ve tři čtvrtě na devět konečně objevil na padesátimetrovém pódiu zpěvák Josef Vojtek. „Po třech letech k vám přes propršené Brno konečně dorazil Kabát,“ řekl Vojtek na úvod a kapela zahrála titulní skladbu z novinkového alba Corrida. Poslední desku přehrál Kabát téměř kompletně, ale došlo i na starší hity Pohoda, Bára či Žízeň. „Jsme rádi, že jsme doma, že jsme v Olomouci,“ uvedl Vojtek píseň Malá dáma, s?níž skupina před nedávnem vystoupila ve Finsku na soutěži Eurovision Song Contest. Po dvaadvacáté hodině se skupina s olomouckým publikem rozloučila přídavkovým blokem. Hitovky Burlaci nebo Colorado zpíval celý stadion. Kabát předvedl dokonalou rockovou show. Hrál na jistotu, repertoár tvořily převážně novější, mediálně prověřené písničky. Všichni mohli být spokojeni.

Ještě než začala velkolepá rocková show, vjelo do Olomouce devatenáct plně naložených kamionů. Už ve středu večer postupně vjížděly do areálu olomoucké Lokomotivy. Organizátoři prací ani montéři - celkem sedmdesát lidí - se až do čtvrtečního odpoledne nezastavili. To vše s jediným cílem, aby kapela mohla už v pátek v 9.30 zkoušet. Po nich si kolem půl druhé vyzkoušely zvuk předkapely. „Kluci z Kabátů jsou naprosto v pohodě, žádné speciální požadavky nemají,“ pochvaluje si produkční Lucka. Příjmení zveřejnit nechce, ostatně jako ani jiní lidé z technického doprovodu. Zatímco technické práce vrcholí, do hotelu Zámek ve Velké Bystřici se sjíždějí v džípech členové kapely. Pokoje mají každý zvlášť. Jaké bylo jejich večerní menu před koncertem? Srnčí paštika, polévka s knedlíčky a svíčková. Kdo by od ostrých rockerů očekával výstřednosti a divoké pijatiky, byl by ve čtvrtek večer zklamán. Podle vedení hotelu bylo všechno bezproblémové. Také Lucka už byla ve čtvrtek večer v pohodě. Mají po práci, je čas na trochu oddechu. Trávník pod konstrukcí chrání plachta a pódium tři kamiony. Věže jistí dvanáct 220 litrových barelů s vodou, proud do zařízení žene naftový agregát, nad pódiem jsou dvě velké led obrazovky, pyrotechnické efekty zajišťuje specializovaná firma. Připraveno na davy fanoušků je také sto stánkařů.

Čtrnáct tisíc lidí si na olomoucké Lokomotivě zazpívalo společně s lídrem Kabátů Josefem Vojtkem a odcházejí. Spokojeně: nepršelo a kapela byla skvělá. Pro techniky však všechno teprve začíná - dva dny to stavěli a teď je nejvyšší čas začít s demontáží. Vše zmizí nejpozději dnes dopoledne. Lidé ze zázemí kapely se snaží myslet na všechno. Koupili dokonce meteostanici, která je nahoře na lešení, pro informace o počasí volají také na letiště do Prahy. „Na koncertě v Brně lidé promokli na kost. Snad nám bude po celou tour vycházet počasí,“ přeje si Mára, další člen doprovodného týmu.

Autor: David Kresta, Radim Havlík, Olomoucký deník; 19.5.2007