Turné 2003 - Ostrava - 20.10.2003

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 1 754x

V Ostravě byl koncert již mnoho dnů předem vyprodán, což jistě zaskočilo spoustu lidí, kteří postávali před halou a zoufale sháněli lístky. Všiml jsem si, že cena se vyšplhala někde k tisícikoruně za jeden kus!

Když jsem zhruba kolem 18. hodiny vstoupil na stadion, všechna místa na sezení už byla beznadějně zaplněna těmi pohodlnějšími fanoušky, kterým se nechtělo dolů do kotle. Atmosféra pomalu houstla a všichni nedočkavě očekávali, čím Kabát tento rok zase překvapí. Fanouškům se zdálo být čekání opravdu dlouhé ( i když první předskokani - Škwor - začali už od 2 minuty dříve), proto začali skandovat chóry z nedalekého Baníku (pro nezasvěcené, Baník vede zatím ligu suverénně bez porážky a v Ostravě se teď o ničem jiném nemluví).

Předkapely:

Tento rok opravdu stojí za to se o nich zmínit. Jak už jsem naznačil, první se ukázala Pražská formace Škwor. Byli opravdu skvělí a jsem si jistý, že mají před sebou ještě budoucnost. Trochu jsem se divil a bylo mi i celkem líto, že lidé takřka vůbec jejich písničky neznají. Ono je to pro ně určitě trochu nepříjemné, koukat se na „skoro mrtvé“ publikum. I to je možná doklad toho, že Kabáty nyní poslouchá jiná skupina lidí, než před lety (tedy už nejen rockeři). Snad Škworům šňůra s Kabáty pomůže.

Jako druhá kapela se představila Doga. Její písničky už jsou přece jenom trochu známější (možná také díky tomu, že už jednu šňůru s Kabáty odjeli - GSG tour), a tak tito chlapíci dokázali slibně rozproudit krev v žilách fanoušků, i přesto že udělali ve svém vystoupení pár chyb. V prodeji mají nyní nové CD, které je podle mě výborné.

Obě kapely měly k dispozici jen 30 minut, ale to je už osud předkapel velkých Kabátů!

Pódium a koncert:

Co se týče pódia, tak tento rok bylo trochu méně technicky náročné. Já si ale myslím, že je daleko lepší, než to při Suma Sumárum tour. Přeci jen je to trochu přehlednější. 3 obrazovky vzadu nebyly špatné, prvky, které připomínaly prostředí Dole v dole, taky ne. Ovšem popravdě jsem toho čekal mnohem více! Koncert probíhal ve tradičním stylu, což je škoda, protože každý koncert by měl být originální. Kabáti hráli svůj klasický playlist, do kterého začlenili i nové písničky z alba Dole v dole, které vyšlo jen pár dnů před koncertem. Jestli se nemýlím, tak to byly skladby Dole v dole, Stará Lou, Frau Vogelrauch, Kdo si nechce hubu spálit (neručím za správnost, ještě jsem ty písničky moc neznal). Koncert začal intrem z Dole v dole. Myslím, že tyto novinky se určitě chytly. Zklamalo mě, že nezahráli tradiční ostravskou Tetu. Za zmínku stojí i nové oblečení k turné. Kabáti přešli od stylu tvrdých „kožených“ rockerů k módě širší veřejnosti, nicméně mě osobně se to líbilo a také to daleko lépe ladilo k pódiu. To je vše a doufám,že se zase brzy v Ostravě potkáme!

V sekci fotogalerie si můžete prohlédnout fotky z této akce.

Autor: Ivo, kabat-fans.cz; 22.10.2003