Suma sumárum Tour - Teplice - 12.6.2002 - Kabát se triumfálně vrátil zpět do Teplic

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 086x

Milí posluchači, otevřete si láhev božolé, pohodlně se usaďte, obejměte své milé a nechte se unášet libými tóny a romantickými texty neméně romantického teplického kvinteta Kabát. Legendární slogan, uvozující debut Má ji motorovou z roku 1991, nic jiného nemohlo odstartovat koncert na teplickém zimním stadionu, jímž kapela Kabát oslavila se svými domácími fanoušky dekádu své veleúspěšné kariéry.

Muzikanti se koncertně do rodných Teplic vrátili po hodně dlouhých letech a publikum si jejich triumfální jízdu náležitě vychutnávalo. Od prvních tónů písničky Porcelánový prasata ze zmíněného debutu, na němž dnes čistě bigbítový Kabát koketoval s trash metalem, několik tisíc lidí bez ustání skákalo, povzbuzovalo své oblíbence na pódiu a zpívalo s nimi hit za hitem. "No jo, to je vidět, že jsme v Teplicích," glosoval nadšení v publiku zpěvák Josef Vojtek. Skupině se dařilo být v bezprostředním kontaktu se svými fanoušky i díky unikátnímu čtvercovému pódiu, postavenému uprostřed stadionu, takže lidé mohli stát okolo na všech čtyřech stranách. Aby jim neuniklo opravdu nic, seděl dokonce bubeník Radek Hurčík na otočném vrcholu jeviště a každou chvíli bubnoval jiné tribuně. Na druhé straně se ale jedna z šikmých ploch pódia stala osudnou pro kytaru Tomáše Krulicha - při páté písničce Boogie českého šífaře uklouzl a při pádu svůj nástroj poničil. Naštěstí mu ale technici bleskově kytaru vyměnili a Kabát mohl do obecenstva napumpovat Bum Bum Tequilu a Kanibala Hanibala, dva hity ze zatím posledního, předloňského alba Go Satane Go.

Přestože kapela prostřednictvím turné Suma sumárum shrnuje svou kompletní sedmialbovou diskografii, nejvíc prostoru dostaly poslední tři alba Čert na koze jel, MegaHu a Go Satane Go. Trochu překvapivě se do programu nedostaly starší pecky Máš to už za sebou, Děvky ty to znaj či Colorado, díky němuž se dokonce Kabát v roce 1995 prosadil v televizi a rozhlase. O to víc ale zbylo místa na věci, které se v koncertním repertoáru neobjevily hezkou řádku let - oslavný chorus na Rudu Pivrnce, dupavý popěvek Laďa a Ódu na konopí, která možná měla kvůli loňské novelizaci trestního zákona svou derniéru.

A pak přišly poslední dvě písničky. Nejprve zazněl Šaman, kterého společně s Bárou pokládá většina fanoušků za nejkrásnější věci, jaké kdy Kabát složil. A závěr? Na ten by nevypsala kurz žádná sázková kancelář, neboť všichni s tisíciprocentní jistotou vědí, že finále nemůže obstarat nic jiného než hymna všech pivařů Žízeň. "V Táboře to nestálo za nic, Teplice byly úžasný a těším se do Plzně," neskrývala své nadšení o chvíli později při odchodu ze stadionu jedna z fanynek. "Sice nevím, jak dlouho se z toho zápřahu budu vzpamatovávat, ale nějak si s tím poradím. Hlavně aby ten další koncert byl stejně pěkný jako tady," doplnila ještě.

Autor: Jiří Needrle, www.needrland.cz; 14.6.2002