Třinec - Noc plná hvězd made in Gambrinus 2003

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 361x

Doufám, že naprostá většina Vás, kabátovských fanoušků, navštívila letošní ročník jednoho z největších rock-festivalů střední Evropy. Ti, kteří tam nebyli, udělali velkou chybu, ale aby jim to nebylo tak moc líto, připravili jsme stručnou reportáž nejen o vystoupení Kabátů. Začněme tedy pěkně od začátku:

Příjezd: V Třinci každoročně obecně platí: „Čím dříve, tím lépe“. Prakticky řečeno: Přijedete-li v pátek odpoledne nebo ještě později, nemůžete počítat s atraktivním místem pro stan nebo auto. Stání auta na dvě noci v areálu oploceného parkoviště stálo 250 Kč, což se mi zdá, že je poměrně hodně. Ale je to lepší, než stát přímo u cesty.

Organizace (aneb velká poklona pořadatelům): V tomto ohledu se NPH dá vytknout jen máloco. Stánky s občerstvením (tzn. hlavně pivo) jsou prakticky všude a ani o dobré jídlo není nouze.A to nejen přímo v areálu, ale i v campu a na parkovišti. „Géčko“ se dokonale postaralo o dostatek piva v každém stánku. Oproti minulého ročníku bylo vše i přes větší zájem fanoušků rychlejší. Spousta atrakcí, které zpříjemnily festivalový život nemohla chybět.(např. horolezecká stěna v podobě půllitru, vodní fotbal, tentokrát velice populární barvení vlasů využilo spousta lidí k oživení svého vzhledu a mnoho dalších.) Všiml jsem si, že některým málo otrlým lidem vadila kvalita „záchodů“.No jo no, někdy to příjemné není, ale ty dva dny se to dá vydržet. Spousta lidí trávila celé dva dny přímo v areálu. Díky pěknému počasí si člověk mohl ustlat klidně na trávě před pódiem anebo na jakémkoliv místě. Ono se to odvíjí hlavně od hladiny alkoholu v krvi. Spousta rockerů to zalomila na zemi už ve tři odpoledne v pátek. Ještě je také potřeba zmínit se o zcela novém zvuku, který dodal celému festivalu patřičný říz. Reproduktory byly zavěšeny na dvou průmyslových jeřábech.

Mše za zemřelé rockery:Poprvé tento rok proběhla na NPH mše za zemřelé rockery, ať už české nebo zahraniční. Mši vedl kněz řádu maltézských rytířů za přítomnosti asi stovky lidí. Jednalo se především o mši za Jiřího Schelingera, Richarda Kibice, Jindřicha Kvitu, skupinu NARVAN, ale i další.

Program (jako každý rok-vynikající): Do Třince se opět sjela rocková špička nejen z ČR a Slovenska. Skupiny se každoročně moc nemění. Vždycky je ale na co se dívat. Ve stejných dnech se konal i festival ve Vizovicích pořádaný konkurenční firmou. Dokladem vítězství Noci plné hvězd je i to, že spousta fanoušků z Vizovic přijela v sobotu do Třince, kde mohla strávit 2. den zcela zdarma.

Horečka sobotní noci: Již v sobotu odpoledne začali návštěvníci hlasitě očekávat největší hvězdu večera- skupinu KABÁT. S přibývajícím počtem piv, ubývající teplotou a skvělými interprety, kteří již od časných hodin perfektně nažhavili obecenstvo se začala objevovat ta pověstná vrcholná třinecká festivalová nálada a vše nabýval těch nejlepších obrátek. Když dohrála DOGA, to už se nikdo nešel ani občerstvit. Každý se snažil být na co jak nejlepším místě, aby si mohl dokonale užít pekelnou Kabátí šou! Přišla jedenáctá hodina a bylo to tady. Hoši z Teplic se objevili na molu. V tu chvíli mohlo být na hřišti dobrých 20000 lidí a spousta ještě přihlížela z dáli. Očekávali jsme nějakou písničku z připravovaného alba, ale Kabáti hráli „jen“ své staré osvědčené. I tak to byl opět útok na hlasivky tisíců lidí. Po skončení koncertu se hřiště totálně vylidnilo. Všichni odešli na pivo do „věčných“ front, které vznikly. Soudky ve výčepech se v tu chvíli měnily jednou za 15 minut!

Závěrem: 11. ročník tohoto festivalového velikána přinesl spoustu skvělé muziky, nezapomenutelných zážitků a co je hlavní - přinesl pohodu, která do Třince každoročně patří a přitahuje tisícovky lidí. Už teď víme, že příští ročník bude navazovat na starou osvědčenou tradici, takže se pravděpodobně opět setkáme s rockovou špičkou. Charakter festivalu zůstane stejný. I vstupné by nemělo doznat žádných změn. Termín a místo vzhledem k ideálním podmínkám změněn také nebude. Příští rok se očekává opět o pár tisícovek lidí více. Snad to nebude na škodu, ale může se stát, že stadion Borek začne být pro takovýto festival malý. Vstupenky můžete již nyní zakoupit zakoupit na internetové adrese www.nocplnahvezd.cz ,kde dokonce srpna můžete zakoupit 5 vstupenek za 1400Kč, jednu pak za 300Kč. Tak nashle na NPH 2004

Základní údaje:

Počet návštěvníků: 30 000

Počet vypitých piv: 120 000 piv (rekord)

Počet piv na osobu: 4

Počet skupin: 59

Nejlepší koncerty: Kabát, No Name, Harlej, Doga

Známé osobnosti na festu: Mirek Topolánek (ODS), Richard Král

Počet střízlivých lidí: Řidič záchranné služby

Co Kabáti hráli: Óda na konopí, Starej bar, Colorado, Bára, Šaman, Pohoda, V pekle sudy válej, Piju já piju rád, Víte jak to bolí,

Bum bum tequilla, Bruce Willis, Tak teda pojď, Kanibal Hanibal, Teta, Všechno bude jako dřív, Dávám ti jeden den, Moderní děvče, Žízeň

„Přijel jsem, viděl jsem a příští rok to musím vidět zas“!

V sekci fotogalerie si můžete prohlédnout fotky z této akce.

Autor: Ivo, kabat-fans.cz; 1.7.2003