GSG Tour - Ústí nad Labem - 29.3.2001

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 193x

V půl osmé, přesně na čas, se hokejová hala v Ústí setměla. Na pódiu ponořeném do tmy se rozhořely dvě pochodně a všichni zbystřili pozornost. Vzápětí vzplál uprostřed jeviště velký kříž a po pár vteřinách, během kterých se lidé nahrnuli co nejvíc dopředu, se ostravská Doga zakousla. Kapela do publika valila songy ze svých čtyř desek. Od první písničky Holka samosexuál produkovala hutný rokenrol a žhavila publikum pro hlavní hvězdu večera, teplické miláčky Kabát.

Ti nastoupili za necelou hodinu a patřičně efektně. Na samém vrcholu scény, která se směrem dozadu zvedala, stál jako ztělesněný Lucifer podsvícený zpěvák Josef Vojtek a rozbalil úvodní hit večera, nové desky i stejnojmenné šňůry Go Satane Go. Tak začal vůbec první koncert Kabátu na severu Čech, který byl zahrnut do oficiálního turné. "Zdá se to neuvěřitelný, ale opravdu tady takhle hrajeme poprvý," pronesl do publika Vojtek při své uvítací řeči, než jeho čtyři kolegové spustili další várku.

Po dvou ochutnávkách z nového alba se muzikanti vrátili k předešlé desce MegaHu a dalšími dvěma písničkami udržovali nasazené tempo, díky kterému teplota na ledové ploše vystoupala o dva stupně výš. "V našich textech se hodně objevujou pohádkové bytosti, proto si naše desky kupujou i malé děti. Jednou z těch bytostí je i Malá mořská víla," zavtipkoval si Vojtek před úvodním kytarovým riffem čtvrté skladby Prdel vody, která ve skutečnosti s oblíbenou postavičkou moc společného nemá.

Následovala světelná smršť a Kabát přidal další úderku, novinku Bum Bum Tequila. Teprve potom dovolila pětice muzikantů už dokonale rozehřátému davu trochu si vydechnout - při volnější skladbě Bára, kdy Vojtek zastřeným hlasem vypráví o kámoších z podzemí. Celá hala se v tu chvíli stylově ponořila do modrých a fialových světel a na obří obrazovce, tvořící zadní stěnu scény, začaly plápolat tři pateticky modré plameny. Vizuální složka byla vůbec hodně silnou zbraní čtvrtečního večera. Tým kolem kapely obrazovky umně využíval a vedle klipů Colorado a současného hitu Na sever mohli diváci prostřednictvím kamery sledovat také přímý přenos dění na pódiu a řadu přednatočených špeků, sestřih slavných scén filmových hvězd, po nichž nesou některé písničky jména: zjevil se Bruce Willis, Ferda Mravenec či Brouk Pytlík. Při téhle písničce navíc po pódiu začal pochodovat i jeden z techniků, oblečený a vycpaný jako Pytlík, a s muzikanty si zatančil.

"To pro nás bylo velké překvapení, nevěděli jsme o tom a v jiných městech se to nestalo, takže nás to trochu rozhodilo. Ale bylo to fajn," vyprávěl po koncertě baskytarista Milan Špalek. Po notorické odrhovačce Moderní děvče kapela zmizela, aby se za chvíli vrátila k pěti přídavkům. Finiš patřil už tradiční kabátovské hymně Žízeň. "Zpívalo ji s námi přes dva a půl tisíce lidí, to je proti jiným akcím fantazie. Takže jsme rádi, že jsme to tu rozjeli a při dalším turné chceme být v Ústí znova," shrnul Špalek.

Autor - Jiří Needrle, www.needrland.cz; 31.3.2001