Futurum - Praha - 8.11.2000

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 116x

Kabát slaví deset let své existence. Nenachystal však žádné bilanční album, místo toho přichází na vánoční trh s novinkou Go, Satane, Go (Monitor/EMI). Ta však ještě není zcela dokončena a tak se osmý listopadový den v pražském Futuru místo původně zamýšleného křtu koná jen ”chřest”, během něhož se skupina pokorně a excelentně vrátí na klubové pódium.

Již hodinu před začátkem koncertu visí na okénku místní pokladny nekompromisně všeříkající tabulka ”Vyprodáno”. Inu, vidět Kabát za nějakých 130 kaček, to se dnes jen tak nepoštěstí. Ku cti pořadatelů nutno připočíst, že se nesnažili vydělat na úkor neprodyšně zaplněného sálu. Krátce po deváté večerní, bez nějakých velkých štráchů nastupuje soubor před nadržené diváctvo, kterému zástupce vydavatelské firmy zběžně vysvětlí, co se tu dnes vlastně bude dít. Pak znenadání Hurvajs odklepe Tak to má bejt a téměř dvouhodinová dirtyrokenrolová jízda začíná. Kapela hraje s velkou chutí, jednotliví muzikanti srší energií. Je na nich doslova vidět radost z chvilkového vyváznutí z úmorné studiové práce. Jeden hit střídá druhý, vzduch začíná těžknout a oděv se pozvolna lepí na tělo. Víte, jak to bolí baseballovou holí?, křičí na plné pecky Pepe Vojtek, zatím ještě oděný v kožené kalhoty, boty i sako a sál již vře. Následuje Óda na konopí, Prdel vody a frontman již stojí před svými věrnými vysvlečen do půl těla. Kytaristé alespoň po každé skladbě otírají ručníky svá sladká dřeva. Obě ruce levý, Opilci v dějinách, Jabadabadů, Porcelánový prasata. Vojtek do prvních řad šarmantně rozdává texty k právě skončeným skladbám, které má před sebou připevněny na notovém stojanu. Po Starým baru je vylosován jeden z diváků, který má tu čest vykydnout plechovku pravého chřestu na pracovní CD s novým materiál. Zelenina sice končí na svém místě, leč nálev se ocitá až v polobotkách překvapeného pěvce. Nic mu to ovšem nebrání naplno předvést se svými spoluhráči ochutnávku novinky Go, Satane, Go v podobě skladby Ber! A pak už, až na zádrhel v podobě chvilkového výpadku Váňova komba a krátký time-out před přídavky, Kabát plynule, sebevědomě a bez jakékoliv zbytečné pompy a samožerství, které mě u něj tolik mrzelo během turné Mega-Hu, servíruje jednu pecku za druhou - Wonder, Máš to za sebou, Bruce Willis, Sem klidnej, Colorado, Žízeň, Tak teda pojď, Všechno bude jako dřív, Láďa, Moderní děvče.

S poslední živou kytarovou vazbou však napětí v klubu zdaleka neopadá, příchozí totiž vyprovází několik ukázek z připravovaného alba, které rozhodně bude aspirantem na titul album roku 2000.

Autor - František Kovač; prosinec 2000