Benátská noc - Malá Skála 29.7.- 31.7. 2005

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 067x

Zdravím zase po roce z Malé Skály, kde se již stal kultem každoročně pořádáný festival Benátská noc. Začátkem pár slov o festivalu jako takovém, jelikož byl provázen ne zrovna vydařeným počasím a také technickými problémy s tím spojenými.

I když mnoho lidí v této chvíli semnou nebude souhlasit, já říkám,že celý víkend byl velmi zdařilý. Díky přívalovému dešti byl bohužel sobotní program omezen a nedělní dokonce zrušen (z čehož jsem byl hodně překvapený, protože jsem od rána seděl v hospodě a čekal na Mňágu). Dovedete si představit,co to stálo sil a hlavně peněz. Jenže festival je prostě open air a lidé musí počítat s tím,že se prostě něco, na co pořadatelé nemají vliv, může pokazit. Samozřejmě je škoda přijít o pár dobrých skupin,ale myslím,že festivalové městečko nabízí mnoho zábavy a festivalová atmosféra, to je prostě něco kvůli čemu se vyplatí i obětovat nějakou tu muziku. Chtěl bych se tedy postavit na stranu pořadatelů, na které byla snesena po ukončení festivalu velká kritika. Myslím,že ten, kdo jezdí na více festů si musí všimnout,že Benátská má perfektně vybudované zázemí a patří k těm nejlepším festivalům. Rozhodně to tedy nebylo bezchybné ve spoustě věcí, ale tragicky to taky nedopadlo. Např. festival v Třinci, ač se o něm stále mluví jako o klenotu rocku, na tom již v této sezoně nebyl nijak extra dobře, hlavně co se týče skupin.

Teď už ale pojďme k tomu, proč jste sem na naše stránky přišli Vy a to jsou KABÁTi. Hoši tento rok odehráli jen jeden festival (nepočítám PP fest) a tím byla BNMIG. V létě proto spousta fanoušků zamířila právě na Malou Skálu.A nebylo jich zrovna málo. Kabáti měli před podiem doslova narváno, jak se sluší a patří hvězdě večera a největší hvězdě celého festivalu. Tentokrát na sebe nenechali dlouho čekat (jako např. v minulých letech v Třinci,kde to zvučení bylo opravdu extrémně dlouhé= za tu dobu 4 piva). Show byla založena,jako již celou sezonu na PP festu, hlavně na starších peckách, ovšem parádně prokládaných novými hity.Zdá se mi ale,že v poslední době jsou ty koncerty stále stejné a možná by Pepa mohl vymyslet už i něco originálnějšího.Ovšem pařba je to stále perfektní, takže možná,že vlastně není co měnit. Uvidíme co přijde s novým CD. K hodně probíraným neduhům patří již poměrně dlouhou dobu početná skupina fanoušků,kteří si hrajou na rockery a přitom vypadají spíše jako by přišli na diskotéku. To mi trošku vadí. Ale neřekl bych že Kabátí muzika nějak závratně vyměkla. Spíše si myslím,že je to jejich velkou popularitou a ta se nedá nijak zastavit.

Pepé je neuvěřitelně energický a nejinak tomu bylo i na BNMIG. Doslova vletěl na podim rozproudoval davy svých fanoušků. Koncert Kabáti odehráli skoro bezchybný. Samozřejmě,že když se hraje živě,sem tam něco uletí,ale to k tomu patří a takoví profíci, jako jsou Kabáti to ani na sobě nedají znát. Co se týče chyb, tak to se na vystoupení nejvíce museli červenat technici, kterým dokonce dvakrát vypadnul proud, což je při vystoupená hvězdy večera opravdu dost k zamyšlení. Kabáti se ale i s tímto problémem nakonec vypořádali a Pepé jim to vždy dal sežrat hezkou hláškou. Kousek jste si určitě už dříve prohlídli na videu, které je zde. Kabáti nás naštěstí nešetřeli a i po technických problémech odehráli na festivalové poměry velmi dlouhý koncert, který bych jako obvykle při sečtení všech kladů a záporů oznámkoval známkou výbornou.

Tak snad zase další rok z Malé Skály…. Čau a Kabátům zdar.

V sekci fotogalerie si můžete prohlédnout fotky z této akce.

Autor - Ivo, kabat-fans.cz; 18.9.2005