Benátská noc - Malá Skála 26.7.- 28.7. 2002

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 2 660x

Milí posluchači moderní hudby, dovolte abych Vás alespoň v krátkosti seznámil s rockovým festivalem na Malé Skále u Turnova, jehož jsme se zúčastnili v již klasickém složení - Termit, Tomáš a já. Vše se odehrálo o víkendu 26. - 28.07. 2002. Kdy jsme měli sraz před sexshopem (samzřejmě náhodně) odtud po menší kolizích při přejíždění z pravého pruhu do levého jsme zdárně vyrazili. Na místě jsme si našli restaurant - shodou okolností nesoucí název u Boučků, a zde doplňovali síly na předlouhý večer. Kolem šesté jsme zakoupili vstupné - což byla různobarevná páska přes ruku a vešli do areálu, kde na hlavní scéně (ještě tam byla menší scéna ve stanu) právě hráli ancient mariners a to ty nejlepší kousky od Iron Maiden, což jako úvod muselo potěšit každého rockera. Během poslechu této vždy osvěžující hudby jsme se šli navečeřet - já si dal kuře ostatní nějaké koláčky. A v pohodě metalových tonů osmdesátých let jsme vyčkávali na první hvězdu večera - tři sestry. A když jsme zaslechli, že padlejch holek armáde hned si lehne na záda, věděli jsme, že musíme rychle k pódiu - což se nám podařilo. Tři sestry se zase jako vždy překonávaly, informovali nás o tom, že Fanánkovi se nechce do ústavu, a že takové bydlení ve čtvrté kategorii zdraví podlomí bělochům i römům. Všechny cestovatele Fanánek ujistil, že i oni žerou z konzervy párky a Emil (zřejmě Holub) byl pěknej sráč, ale cestovat se nedá pořád protože život je takovej a jinej nebude a proto je nejlepší dát si sedm piv a jednu zelenou. No prostě jedna hitovka za druhou a na závěr by to nebyly snad ani Tři ségry kdyby nám nesdělili co dělají středa - neděle, ano správně jsou na kovárně. Svá sóla měli i Sahula se svými sovami a Supice co zavpomínala na časy kdy jí zbalil nějakej Jenda. Tři sestry musím ohodnotit opravdu velmi vysoko. Poté jsme zašli tam kam císař pán chodí sám a při zpáteční cestě se již na velké scéně objevila Doga se svou písní samosexuál, my jsme však spěchali na malou scénu kde do kytar začal mlátit Divokej Bill - já je sice neznal ale vcelku byli dobří.

Po Divokém Billu přišla ale opravdu metalová lahůdka v podobě starých pardálů z Törr, hráli sice jenom krátce ale stihli nás poslat do spárů pekelných mocností několikrát ať v podobě písně "Armagedon" nebo "Ďáblův dech" či jejich závěrečná píseň "Inkvizitor" Velmi hutný zvuk a neutuchající pekenlný entusiasmus nemohl ujít žádnému z fanoušků. Nyní však přichází mé dilema na malé scéně měli pokračovat Debustrol na velké Kabáti, rozdvojit se nemohu a tak nakonec se rozhoduji pro Kabáty, kteří klasicky rozbijou porcelánová prasata, šluknou si konopí a protože v publiku je dost děvčat nenechají nikoho na pochybách, že spousta z nich je moderní. Pak povypráví o počasi, při němž by mohli zbraně rezivět, zajdou do baru chůzí houpavou, ale nejsou to žádní mladíci ani Bruce Willisové a tak neskákají hlavou dolů, průšvih pak je když musí Vojtek na autobus kde sedí Stewe Wonder. Celkem hodinu jeli jeden hit za druhým s přestávkami kdy Vojtek neustále vtipokoval na své spoluhráče a měl spousty klasických prupovídek před mnoha písněmi. Po hodinovém běsnění musel každý dostat žízeň o čem i Vojtek dobře věděl a tak paradoxně místo aby naši žízeň uhasil svou největší hitovkou "Žízeň" nás ještě více dostal do varu. Úplně vyprahlé nás zanechal svému osudu a na podiu se opět objevili technici co připravovali aparaturu pro Aleše Brichtu a jeho novou formaci Grizly.

My jsme se šli přeci jenom napít, zatímco Tomáš využil této chvíle a přeběhl do malé scény, kde právě dohrávali poslední čtyři písničky Alkehol - a to jednu ze svých pecek ze zelený jsem zelenej (Tomáš se vrátil s normální barvou:-) Grizly se připravovali opravdu velmi dlouho, ale nakonec se objevil muž v černých brýlích a spustil arakainovské hity jako karambol a další. Musím se přiznat, že jsem jich moc nerozeznal, neboť ozvučení bylo takové, že nešlo vůbec rozeznat co Brichta zpívá a melodie se utápěla v ohlušujícím řevu kytar. Nevím proč, snad aby jej slyšeli i v Praze, ale rozhodně s intezitou zvuku to přehnali, fanoušci naskakovali při každém uderu bubnu bez vlastní vůle a to nebylo příjemné, zvláště když už jsme za sebou měli pět hodin pařby u podia. Termit to nakonec vzdáva a odchází do stane, ale ejhle Brichta jde i do písně "Divka s perlami ve vlasech" což vytahuje Termita opět do předních pozic k podiu. Byla to však jeho poslední píseň. Protože už bylo kolem třetí hodiny ranní rozhodli jsme se, že Škwora si dáme ve stanu (Ano je to ta předkapela na Ozzfestu).

Následující den jsme se jen těžko probrali a po raním laškování s neznámými devčety u cisterny s vodou jsme se šli podívat na neckiádu. Tomáš nás mezitím opouští a odjíždí na jih. Plavidla byla opravdu malým uměleckým dílem a nejvíce řevu asi vydali jak jinak než slepice. Po neckiádě jsme se šli podívat na nedalekou zříceninu a poté protože se objevil čas oběda, zašli jsme opět k Boučkům, zde jsme se nejenom najedli ale i vydatně doplnili tekutiny, což se občas odráželo v našich SMS zprávách, kdy padali takové hlášky jako "Tome nevíš který je náš stan" (Stan jsme měli půjčený od Tomáše), nebo "Stavíme pyramidu z kelimu jsme u čtvrté řady a máme okno" (Míla s Pam mají okna postavená na čtvrté řadě cihel) atd. Za zmínku také stojí zvláštní logika metalových fanoušků, kteří se bavili o pátečním večeru "Viděls Törr? Jo Tak tos videl i Debustrol ne. Co si blbej? Já byl vylitej, to se prostě nedalo stíhat" (upozrońuji, že stihnout po skupině Törr skupinu Debustrol nebylo tak těžké když následovali po sobě na malé scéně:-) Kolem šesté jsme se zvedli a šli se podívat na Mišíka (ETC předkapela např. Rollingstones) pro mě nic moc, Termit nadšen. Avšak pobavil mne, když na závěr chtěl dát jejich nevětší hitovku "Večernice" a asi po dvace vteřinách přestali hrát a Mišík se omlouvá "No bohuže jsme již starší pánové a tak nám vypadl text a proto si budeme muset dát jinou píseň" No to jsem se opravdu musel smát, poté jsme přebíhali z jedné scény do druhé, přesně tak jak jsme si to nakreslili do svého rozpisu a viděli kapeli jako Krausbery, Anna K., Prohrála v kartách a další. Zajímavý byl projev Kamila Střihavky, kterej opravdu i na živo zpívá jak z CD, prostě bůh, škoda, jen že se nedal na dráhu metalovou. Po setmění jsme shledli ještě Kryštofa - nic moc a Monkey´s business - to už jsme raději seděli na pivě naproti pódiu a čekali na Ivana Hlase. Ivan byl opravdu dobrej Na kolena, Karlín a jiné hitovky málem rozbořili malou scénu. Protože se přehoupl další den a pro mne ani pro Termita již nepřicházela žádná zajímavá kapela šli jsme ulehnout. Termit ten usnul hned ale já si nechtíc vyslechl ještě Mňága a Žďorp a Tichou dohodu. Asi ve tři toho konečně nechali a tak jsem i já mohl v klidu usnout. Ráno po minimální hygieně vyrážíme zpět do matičky Prahy.

A co dodat závěrem - páteční show byla opravdu k nezaplacení, snad jenom bych vytkl Kabátům, že úplně opměli písně z alba "Má jí motorovou". V sobotou bylo kapelové obsazení již slabší (alespoň z mého pohledu), ale rozhodně nebyla nuda :-)

Zdroj - salusj.borec.cz; 30.7.2002