Beat Fest 2005 - 14.12.2005 - Sazka Arena

  • Zdeněk
  • Reportáže
  • 3 125x

Za deset minut budou tři hodiny a já s kámošem už stepujeme před Sazka Arenou, kde se má skutečnin oslava čtvrtých narozenin rádia Beat. Již druhý ročník Beat Festu hostil pět známých českých kapel a jednu heavy metalovou klasiku z Velké Británie. Oficiálně se mělo místo činu otevírat v 15:00. Stalo se tak asi o deset minut později. První hrstka lidí se rozprostřela po obrovském obvodu arény, z jejíchž útrob bylo ještě slyšet, nazvučování. Když nás tamní pořadatelé pustili na plochu, bylo již kolem čtvrté hodiny odpolední. Tedy - už jen hodina do toho, aby se to celý rozhoupalo. Nejmodernější sportovní hala v Evropě se pomaloučku plnila. Největší mínus celé akce bylo, že se dovnitř nesmělo vnášel žádné pití. A to ani pivko, bez kterého… no to znáte. Stejně bylo drahý jak na Václaváku…

Pár minut před pátou zhasínají světla, napětí houstne a na podium vybíhá týpek z rádia Beat, vítá, uvádí, oznamuje že je prodáno 10 000 lístků a Beat Fest zahajuje. Uvede strejdu Tomáše a kapelu Krucipüsk a celá aréna už se nemůže dočkat. O této kapele se tvrdilo, že nemá žádnou budoucnost a ejhle, podívejme se, kde jsou… Vystupování frontmana strejdy Tomáše nemá chybu a jeho hlas taky. Kombinace trash metalu, rocku, crossoveru rozdýchávala lidi, seč mohla. Kytaristé se činili a bicák jakbysmet. Hrálo se jak z nové desky Druide, tak i starší kousky. Dostalo se například na Cirkus dneska nebude nebo legendární song Rock´n´roll to není prdel. Velice příjemný vtahováček.

Další kapela, na kterou jsem se těšil, byla Gaia Messiah, kterou rovněž uvedl ten Beaťák. Gaiu jsem viděl již dvakrát a pokaždé jsem byl z jejich vystupování unešen. I když, studiovky se mi moc nepáčí, ale na živo to je mazec. Pln očekávání jsem je se všemi ostatními uvítal bouřlivým potleskem, ale ten se, mně z neznámých důvodů, rychle proměnil na velikou kouli nudy. Nechápu jak to, ale když jsem viděl holky na Rockcafestu, byli o 100% lepší. Jedině song Ocean mě trochu rozhoupal, ale pak zase nuda. Neříkám že vystupovali špatně, ale oproti tomu, co jsem mohl vidět posledně, to bylo skutečně zklamání. Oživení přišlo s posledním songem, kde si pozvali na podium sympatického indiána, který hrál na cosi, co připomínalo tvarově ukulele, ale bylo to menší jak housle. Druhým hostem byl týpek s bubnem u pasu a dával si to celkem dobře. Ještě zklamání na závěr - nepřišla klasická tečka v podobě kontroverzního songu o vodě a otáčení kohoutkem. Škoda, čekal jsem víc.

Potom přišla česká punková legenda - Visací Zámek. Já punk nemam vůbec rád, takže jsem jen s rukama v kapsách koukal tu na podium, jak někomu stačí tři akordy na to aby dal dohromady něco jako hudbu, tu na kotel punkerů vedle sebe, jak jim ty tři akordy stačí na to aby se hudebně uspokojili. Jasně, ta hudba je o textech a některý jsou i celkem dobrý, ale je to celý děsně primitivní. Říká se, že punk je antikomerční (LOL, to jsou ale kreténi ty punkáči), ale Visáči vydali album Punk, na němž je song Známka punku, ke kterému byl natočen klip a je to celé udělaně přesně tak, aby se to komerčně prodávalo. Ať si říká kdo chce co chce, ale to, že rádia tenhle song perou co se dá, óčko pořád sjíždí klip, je prostě komerce jako hovado. No nic, jen jsem si zazpíval Zetor a zase jsem upadl do nudy.

Hnedka vzápětí vlítlo na podium Vítkovo kvarteto, na které jsem byl celkem zvědav, protože jsme o tom slyšel vyprávět, ale neměl jsem tu čest je ještě shlédnout ani poslechnout. Hudebně mě to nijak neuchvátilo, ale alespoň bylo na co koukat. Po podiu se, jakoby náhodou, potulovali dvě moc pěkný slečinky (tu třetí ani nebudu zmiňovat, protože se o ní teda fakt nedá říct, že by bylo pěkná…) Kvarteto - to ale tedy vůbec neplatí, páč základ tvoří asi 12 lidí. Celkem hustý. Na závěr to ale tuplem neplatilo, protože pozvali asi 50-ti členej „soubor“. A potom přišel křest prvního jejich DVD. Ještě nikdo nečekal, co by se mohlo stát. Jako první host na křest byla paní Eva Urbanová. První rána. Kdo by to byl čekal. A jako druhým hostem byl ON! Vašek z Hradu. Když se na podiu vylouskl pan prezident, dav byl úplně mimo. Přivítali jsme Vašíka bouřlivým potleskem, o jakém se mu snad ani nezdálo. Všichni dementní sekuriťáci rezignovaně přestali hlídat fotografy a jen přihlíželi stovkám vytažených aparátů. Potom si ještě Klaus s Kvartetem zazpíval závěrečný song a bylo vymalováno. No tohle myslím nikdo nezapomene. LOL, byl to mazec.

Následující kapela z období NWOBHM byla pro mnohé naprostou špičkou večera. Ostrovní kapela Saxon vypálila s takovou vervou, že na kmitající se ruce kytaristů, vypracovaný hlas zpěváka a neustále dobývané bubny značky Premiér, byla radost pohledět. Osobně jsem se na ně těšil víc než na Kabáty. Titulní koncertní otvírák z nejnovějšího alba Lionheart všechny dostal do varu a už to gradovalo. Mam playlist, ale nebudu ho sem přepisovat, páč by vám to asi stejnak moc neřeklo. Jestli někdo bude mermomocí chtít, nechť mi napíše maila. Při vystoupení sice došle několika, i hrubším, chybkám ve hraní, ale mě se celek v skutku líbil. Frontman dokonale ovládal publiku a pracoval si sním podle své libosti. Tak to má být. Na živo jsem Saxíky viděl poprvé a až se v Praze zase ukážou, mě tam potkáte na 100%.

Po menším přeorganizování podia, vyběhl naposledy nahoru ten moderátor radia Beat (byl tam před kapelou) a uvedl poslední kapelu večera. Celá Sazka Arena o sobě zase dala vědět a bylo naprosto jasné, na koho sem lidi dneska hlavně přišli. Kabát začal klasickým dvou songem Dole v dole a V pekle sudy válej. Snad všichni lidi si zazpívali, protože nám zahráli i starší věci - Děvky a Porcelánový prasata. To nikoho neurazí. Jak už ty jejich texty zná každej, tak hala zpívala i se svými základy. Prostě jak jinak taky na Kabáty. Chybky byly, ale to na koncertu být musí. Názory na to určitě budou rozdílný, ale mě se představení líbilo a těším se na další koncert. Zase jsem si od Turné 2003 zlepšil u Kabátů obrázek (na Turné 2003 jsem byl, ale od tý doby jsem je už moc neposlouchal a tohle mě zase hafo naladilo) a už se těším na novou placku. Po necelé hodince se sice už s námi Pepe loučil, ale bylo mu jasné, že už na podzim všechny ty lidi uvidí znova.

Takže tak. Myslím že to stačí. Dále můžeme o tom kecat v knížce. Mějte se! Zdar.

V sekci fotogalerie si můžete prohlédnout fotky z této akce.

Autor: Hawlis hawlis@gmail.com; 17.12.2005