Corrida - recenze (hovado.blog.cz)

  • Zdeněk
  • Recenze
  • 16 517x

Začátkem prosince již minulého roku 2006 vydala naše v současnosti asi nejpopulárnější kapela Kabát svoji novou desku s názvem Corrida! Jelikož Kabáti byli vždy i moje nejoblíbenější skupina dovolím si tady taky trošku probrat a zhodnotit jejich novej počin.

Začátkem prosince již minulého roku 2006 vydala naše v současnosti asi nejpopulárnější kapela Kabát svoji novou desku s názvem Corrida! Jelikož Kabáti byli vždy i moje nejoblíbenější skupina dovolím si tady taky trošku probrat a zhodnotit jejich novej počin.

Na Kabátech jsem prakticky hudebně vyrůstal, zaujali mě hned svou první deskou, kdy jejich hity kolovaly ve staré známé Hitparádě a to mi bylo nějak kolem šesti let! Pro takovýho caparta to v tu dobu bylo ještě celkem nezvyklý, aby poslouchal takovou tvrdou muziku, kde se nešetřilo všelijakýma ostrýma textama. Bylo mi to mnohokrát rozmlouváno, ale o to víc mě to samozdřejmě bavilo :o) Mohl bych se tedy klidně považovat za takovýho "skalního fanouška", neboť Kabátu jsem stále věrnej, i když prošel za ty léta určitýma změnama a leckterým ortodoxním fandům to zrovna nebylo po chuti. Netvrdím, že i já jsem všechny "novoty" přijal s nadšením, ale nikdy to nebylo tak hrozné, abych tuhle kapelu uplně zavrhl. Období alba "Děvky ty to znaj" se už asi nikdy nevrátí, nicméně za tu dobu Kabát hodně vyrostl a propracoval se v kapelu obrovskýho formátu, která dokáže vyprodávat stadiony a to jim samozdřejmě přeju. Nyní tedy vyšel na svět jejich novej počin Corrida a musím říct, že ani tímhle mě Kabát nezklamal. Je to prostě klasickej českej svižnej bigbeat, tak jak ho známe i když některé skladby jsou opravdu perly a je vidět, že kapela si na nich dala opravdu záležet. Zdá se mi, že se na nový album vrátila i ta pověstná "tvrdost", která mnohým na posledních albech tak trochu chyběla. Určitě se tohle album bude řadit k těm nejlepším, které Kabát dosud vytvořil. Nechybí mu energie, vtipné ale i velmi propracované texty a připadá mi, že každý si zde najde tu svou oblíbenou. Jo, Kabát totiž zlidověl a už to není ta kapela, která patřila jen do hospod, dnes už ji poslouchají staří i mladí, maminky s dětma a samozřejmě i tvrdí rockeři. Tomu se Kabát nejspíš přizpůsobil, a tak je na Corridě dá se říct pro každého něco. Tohle album rozhodně nikoho nezklame! Co ovšem na desce tak trochu chybí, jsou tradiční "kabátovský" sóla na kytaru uprostřed písniček. Tímhle byla kapela tak trochu charakteristická a nyní od tohohle stigmatu upustila. Písničkám to určitě nijak neuškodilo, ale pokud se nad tím člověk zamyslí, asi mu to bude trochu chybět. Ve dvou písních se ale nějaké to solíčko přece jen objevuje!

Po krátkým Intru na vás doslova vystřelí vypalovačka, která dala jméno celé desce a tou je "Corrida". Neskutečně nadupaná věc, tak jak se na začátek sluší a patří. Píseň od začátku až do konce šlape jako dobře promazanej stroj a kdo Kabátu vyčítal nedostatek tvrdosti, tak tomu musí minimálně při poslechu téhle pecky sklapnout. Po stránce textu taky velice vydařená! Následuje další známá "televizní" hitovka "Burlaci", což je píseň, která v sobě má ohromnou vnitřní atmosféru, což dobarvuje fanatstickej Vojtkův pěveckej výkon a taky jedno "uskřípaný" sólo, který do téhle pecky skvěle zapadá. Zajímavý kytary a zpěv Pepy Vojtka, kterej v téhle písni podal snad nejlepší výkon na celé desce, jsou pro tuhle píseň asi nejcharakterističtější, to vše podloženo i výborným textem. Z téhle pecky jde kolikrát až mráz po zádech!!! Po celkem vážných "Burlacích" přichází na řadu taková trošku odlehčující píseň pro dobrou náladu a tou jsou "Kostlivci". Opět píseň ve svižným tempu s lehkou dávkou humoru, taková fajnová píseň do skoku! Následuje "Úsměv pana Lloyda", což je taky výborná věc! Taky taková úderná pecka, z níž je cítit dávka "nasranosti". Autor textů Milan Špalek s v ní tak trochu postěžoval na věci kolem a Vojtek jeho text velmi důvěryhodně přenáší do reálu. Dominuje v ní velmi skočnej a zpěvnej refrén, což na koncertech určitě zapůsobí. Tuhle věc bych určitě zařadil k těm nejlepším na desce.

"Malá dáma" je velmi příjemná pohodovka. Pro Kabát sice trochu nezvyklá, ovšem velice zajímavá a rozhodně ne špatná. Má v sobě určitě takový to svý vnitřní kouzlo a dokáže se hezky poslouchat. Vojtkův hlas tu podbarvuje i zpěv Milana Špalka a i zvláštní zvuky kytar v refrénu jsou velice zajímavý. Po staré známé "Báře" tak přichází hit v podobným duchu, kterej bude určit především u dam velmi oblíbenej. Ovšem i pánům se bude určitě zamlouvat. Po té první lepší části alba přicházejí na řadu tři, řekl bych, docela "průměrný" Kabátí pecky, který ovšem nikoho neurazí a jsou dobře poslouchatelný. Na koncertech ale podle mého budou zabírat mnohem víc, jak na albu. První z nich jsou "Raci v práci (s.r.o)", což je taková veselá swingující bajka, která začíná banjem a později se rozjíždí do bigbeatovýho rytmu. "Virtuóz" v tomhle stylu pokračuje, k slyšení jsou tu i housličky, není to špatný, ale připadá mi, že tohle už tu bylo... Pecka "Buldozerem" je z těchle tří asi nejpovedenější, dobrej zpěvnej refrén, objevuje se tu i jinde opomíjené sólo, jinak standartní Kabátovská "šlapačka".

Na řadu příchází "Joy", což je na obalu avizovaný jako BONUS TRACK. No nebyli by to Kabáti, aby na desku nezařadili nějakou tu svou blbůstku a i pro to je mám rád, protože se u jejich hudby člověk dokáže i zasmát. "Joy" je písnička tak trochu ve stylu "Číňanů" nahraná jen na španělku a na banjo, zpívá Milan Špalek a je to o krtcích, kteří "ti tam plavou s nakloňenou hlavou" :o) Prostě úlet! Po lehkým odpočinku následuje moje oblíbená "Cesta do Kadaně". Svižná skladba, ze které srší energie, skvěle se na ni bude pařit - no prostě tohle se kapele hodně povedlo.A "facka jak od Macka" je taky super :) Hodně z ní ale cítím "V pekle sudy válej", nemůžu si pomoct. Je to prostě v podobným stylu, což rozhodně není na škodu. Takových písniček jen víc. Z přeposlední písničky "Kůže líná od Kolína" je celkem hodně cítit starej dobrej Kabát. Nevím proč, ale prostě mi to připomíná tvorbu ze starších časů. Je tam slyšet ta údernost a troška té hudební "agrese" :) Prostě taky výborná pecka, kterou mě Kabáti potěšili. No a u téhle písničky se člověk taky jistě zasměje. Poslechněte, uvidíte.Celý album vrcholí velice příjemnou věcí s názvem "Kdoví jestli", která Kabát posunuje zase do jiných rozměrů. Po stránce textů asi nejlépe napsaná, člověk se u ní dokáže zamyslet a určitě to v něm vyvolá nějaký pocity. Těžko se mi ji podaří asi vystihnout slovama, člověk si ji musí asi celou poslechnout, aby pochopil, o čem je. V závěru krásně vrcholí sborovým zpěvem, má velice hezkou melodii, no na konec alba jak dělaná. Už teď si dokážu živě představit, jak tuhle pecku hraje Kabát jako svou závěrečnou na svým jarním turné a spolu s kapelou ji zpívá plnej stadion a nadšeně skáče do rytmu. No přechází mě z toho husina a už se na to moc těším :o)

Celkově se album Corrida kapele Kabát dle mého názoru velmi podařilo, písničky jsou velmi propracované a chytlo mě to na první poslech. Ovšem některé věci si člověk najde až po několika posleších a to se mu pak odkrývají písničky v celé své kráse. Stačí mít jen pozorný ucho :) Rozhodně se vyplatí koupit originál CD v obchodě, protože tahle deska Kabátů není výjimečná jen svým obsahem, ale taky velice pěkně udělaným obalem. Určitě to stojí za to! Když chválím, tak pořádně!!! :o)

Autor: RUDA, hovado.blog.cz; 23.1.2007

  1. #Leah vzkazuje:
     
    I really like swimming <a href=" http://level5motorsports.com/schedule ">where did you buy clomid online</a> The DUR Response Data contains various data elements which facilitate the