Turné teplické kapely Kabát protne i Zlín

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 3 485x

Právě v těchto dnech začíná předprodej vstupenek na zlínský koncert populární skupiny Kabát. Ten se uskuteční 10. března od 19.30 hodin ve sportovní hale Novesta ve Zlíně. Po vydání posledního alba s kontroverzním názvem Go Satane, Go se Kabáti na začátku března vydávají na stejnojmenné turné po tuzemských stadionech.

Skupina Kabát vznikla v roce 1984 v Teplicích a byla zřejmě první československou thrashmetalovou kapelou.Tehdejšímu systému ovšem jejich styl moc nevyhovoval, a tak byly živé koncerty Kabátu velmi řídkým jevem. Sestava skupiny by se v té době dala charakterizovat jako velmi nestálá. V roce 1985 musela kvůli vojenské službě několika členů ukončit svou činnost na celé tři roky. Skupina se opět sešla až na prvního máje roku 1988. Svůj styl začala charakterizovat jako "českej hašiš, říznutej severočeským rock´n´rollem." Přišly první koncerty a demo nahrávky. Od roku 1990 vystupuje Kabát ve stabilním složení : Pepa Vojtek (zpěv), Tomáš Krulich (kytara), Ota Váňa (kytara), Milan Špalek (basa) a Radek Hurvajs Hurčík (bicí).

V roce 1991 vychází první demo nahrávka Kabátu Orgasmus a ještě v témže roce vydává společnost Monitor první regulérní album s názvem Má ji motorovou. Po sérii koncertů následovalo album Živě s nahrávkami živých vystoupení z Brna a Třebíče. Na něm se objevily jednak skladby z prvního alba Kabátu, ale rovněž skladby, které o rok později vyšly na studiovém albu Děvky, ty to znaj. S každým dalším albem si Kabáti získávali přízeň stále většího počtu fanoušků. V roce 1994 vychází album Colorado, říznuté inspirací z amerických westernů, v roce 1995 Země plná trpaslíků, po krátké odmlce pak v roce 1997 Čert na koze jel. I když vydání každého alba bylo podpořeno koncertní šňůrou, teprve v roce 1999 se staly koncerty Kabátu opravdovou show. Během turné Mega Hu se Kabáti představili jako kapela evropského formátu. Kvalitní zvuková aparatura, bombastické světelné efekty, obří nafukovací figuríny, doslova divadelní scénky a v neposlední řadě zajímavé pyrotechnické efekty navodily během koncertů skutečně euforickou atmosféru. Jak první skromné zprávy napovídají, hodlají Kabáti ve stejné filozofii pokračovat i letos.

Turné ještě nezačalo, ale už stačilo vzbudit zájem u mnoha lidí, kteří si špatně vyložili název Go Satane, Go parodující předvánoční reklamní slogan jistého operátora mobilních telefonů. Jak případné právní spory dopadnou, zatím není jasné. Jasné je, že Kabát přijede do Zlína 10. března, a že se jeho fanoušci už teď mohou těšit na pořádné peklo.

Předprodej vstupenek v našem regionu: Uh. Hradiště - Zlatá deska a Record Music, Uh. Brod: Hudebniny Gramo, Zlín: Akord, Forte CD-tip, Rytmus M, Sklep, sportovní hala Novesta, videopůjčovna AZ u Velkého kina a přímo v sídle agentury Velryba v Městském divadle Zlín, na tel.: 067 721 88 49 nebo www.velryba.cz.

Zdroj - idobryden.cz; 19.2.2001