Turné Kabát

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 881x

Teplická skupina Kabát projela celou republiku s "open air" turné, na jehož jednotlivé koncerty dorazilo průměrně patnáct tisíc diváků. Myslíte si, že hudební publicisté o turné psali? Správná odpověď: nepsali...

Tak, jak se turné Kabátu přemísťovalo po republice, vyprodalo Zlín a Ostravu, a plnilo stadiony v Brně, Hradci, Plzni, Budějovicích, Praze... Cestou je provázela přízeň regionálního tisku, který odrážel jak nadšení nad událostí, tak zoufalství nad nedostatkem témat v regionech. Pár řádků o turné v tom kterém kraji, vždy v regionálním tisku vyšlo. V Praze však ne. Jediná zpráva, která proletěla pražským vydáním MF dnes, se týkala stížností na hluk obyvatel žijících v blízkosti sportovního stadionu Slavia Praha - Eden. Ignorance kritiků a hudebních novinářů se prozradila nejmarkantněji v okamžiku, kdy Kabát zpíval pro dvacet tisíc návštěvníků, a hlavní zpravodajství České televize informovalo, že skupina Lucie právě vyjíždí na turné s FOK. Skupina Lucie je sice evidentně za svým zenitem, což se odráží na návštěvnosti jejích koncertů, hudebními publicisty je však stále protěžovaná. Teplický Kabát sice září na vrcholu pozornosti posluchačů v celé republice, kritici jej však opomíjejí. (Až na bezpohlavní článek nejmenovaného autora, napsaný ve stylu - vždyť kritikům se jenom nikdy nelíbili, a skupina hraje pouze obyčejný rock'n'roll).

Kabát dobyl republiku s "open air" turné naplněném hudební, světelnou a obrazovou show. Po dva dny před každým koncertem stavěly týmy lidí zastřešené podium se čtyřmi těžními věžemi, z nichž během show šlehaly plameny. Stadiony v den koncertu naplnilo až dvacet tisíc lidí, kteří při produkci tancovali a zpívali písničky, jenž stačily již zlidovět. Tenhle fenomén dávno není závislý na objektivitě novinářů. Jenže není zbytí, objektivitu potřebují čtenáři. A zase se jim nedostala. Taková událost, vyprodukovaná jinou, kritiky uznávanou kapelou, by byla odinformována s až nepříjemným puncem vlezlosti. Teď však neštěkl ani jeden kulturní pes. Co se musí stát, aby zakomplexovaní pisálci dělali svoji práci?

Zdroj - Reflex, Jana Doležalová; srpen 2004