Skupina Kabát dobyla Česko

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 368x

Kapela Kabát, jejíž bujné i vtipné písně zlidověly, završila masivní turné včerejším koncertem v pražské T-Mobile Areně. Skupina vyprodala největší pražskou koncertní halu, což se nepodařilo ani Karlu Gottovi s Helenou Vondráčkovou, kteří na stejném místě 30. října zakončili své společné turné.

Přitom Praha byla jen zrcadlovým odrazem jedenácti předchozích měst, která skupina "dobyla". Koncerty se staly veselicí pro děti od pěti a veterány do padesáti let. Publikum si s Josefem Vojtkem a spol. zazpívalo kabátovské evergreeny a stihlo se naučit nové písně Dole v dole nebo Stará Lou.

Ty pocházejí z nové desky Dole v dole, která se stala českým podzimním bestsellerem. Už v prvních dnech byla dvouplatinová, tedy si ji koupilo čtyřicet tisíc lidí. Včera, kdy se turné uzavřelo, albovou novinku vlastnilo více než šedesát tisíc lidí.

Pořadatelé žasli, jak rychle mizely lístky v předprodeji. "V Olomouci, Zlíně i Ostravě kapela vyprodala haly do posledního místa, a to i několik měsíců předem," říkali pořadatelé a odhadovali, že po dobu turné od 14. října do 12. listopadu mohlo skupinu vidět až sto tisíc lidí. Třeba ve zlínské hale skupina hrála dvakrát za sebou a stejně se na všechny fanoušky nedostalo. Když pořadatelé v Hradci Králové viděli, že vstupenky na turné jdou na dračku, dojednali s kapelou jedno místní vystoupení.

Přitom Kabát hrál v nedalekých Pardubicích. "Měli jsme trochu strach, přece jen dva tak velké koncerty blízko sebe zde ještě nikdo nepořádal. Obavy se rozplynuly po prvním týdnu předprodeje, kdy zmizela polovina lístků," řekl hradecký promotér. "Dříve se nám nestalo, že by bylo všude vyprodáno. Na tomhle turné ano. Je to pro nás obrovské a příjemné překvapení," uvedl zpěvák Josef Vojtek.

O rostoucí kabátomanii svědčilo předchozí turné k výběrové kolekci Suma sumárum, již si koupilo více než sto tisíc lidí. Původně metalová kapela Kabát, která se vyžívala v pijáckých a lechtivých písních, se s posledními alby stávala stále více přijatelnou pro všechny vrstvy publika.

Dnešní Kabát práská hitovým bičem upředeným z rokenrolu, metalu, jižanského rocku, country i boogie a la ZZ Top. A přitom zůstává ryze český a všelidový.

Autoři: Vladimír Vlasák, Petr Marečel, MF Ddnes; 13.11.2003