Na Kabát může přijít dvacet tisíc lidí

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 1 897x

Řízný rokenrol táhne. V Brně patnáct, v Ostravě osmnáct, ve Zlíně a Olomouci šestnáct tisíc fanoušků. To je prozatímní bilance monstrózního turné teplické skupiny Kabát, které se přelívá do druhé půlky. V Hradci Králové čekají dvacet tisíc lidí.

Josef Vojtek a spol. zatím zpívali po fotbalových stadionech, hradečtí pořadatelé však pro ně na sobotní večer připravili novinku: rozlehlý areál bývalého vojenského letiště. Očekávají totiž, že východní Čechy dostojí své pověsti největší výspy fanoušků Kabátu. "Bude to asi největší zastávka na letošní šňůře. Do areálu se vejde přes dvacet tisíc lidí, už minulý týden jsme prodali šestnáct tisíc vstupenek," řekl promotér hradeckého koncertu Ivan Vodochodský.

"Do Hradce se vracíme rádi. Vzpomínám na koncert v tovární hale Montasu. Lidi měli na obličeji respirátory, ze střechy padaly tuny prachu, všichni byli černí. Takový koncert se hned tak nepovede," vzpomínal baskytarista a textař Milan Špalek, autor zlidovělých sloganů. Nynější turné se jistě zapíše do historie českého rocku nejen počtem diváků, ale také unikátní výpravou. V duchu alba Dole v dole se u jeviště tyčí čtyři dvacetimetrové důlní věže i s koly, která chrlí oheň. Světelný park mění scénu v uhrančivou rockovou apokalypsu. Pódium má čtyřiapadesát metrů na šířku a pětadvacet do hloubky.

Zvuková aparatura je stejná, s jakou nyní vystupuje skupina Metallica či Phil Collins. "Hraje to jako kráva!" ocenil zvuk po svém Josef Vojtek. Když prý poprvé viděl hotové pódium, podklesla mu kolena. "Rolling Stones proti nám mají dětské hřiště. Snad to uběhám," řekl zpěvák. "Je to už hodně dospělý podnik," dodal Vodochodský. Půdu pro hlavní protagonisty dnes v 19.30 připraví crossoverová parta Dolores Clan, přirovnávaná k americkým Linkin Park či Krucipüsk. Pak už se do vřavy a dýmu na třech plátnech objeví černobílý filmový týdeník - havířští úderníci, stachanovci a Klement Gottwald - a zazní první pecka Bahno z posledního alba. To skupina přehraje až na Irské hody celé a k tomu přidá hity V pekle sudy válej, Bruce Willis, Bára, Šaman, Starej bar, Colorado, Žízeň či Na sever.

Muzikanti jsou podle ohlasů ve formě a celý podnik si užívají. "Už loni chodilo deset tisíc lidí, takže to s námi už tolik necvičí. Stadion je obří, pódium vypadá parádně, ale člověk stále vidí jen to, co viděl předtím, protože mu do očí svítí světla. Jsme spokojeni, že to takhle funguje, ale že bych byl vyděšenější, to ne. Tréma zůstala, je před každým koncertem, ta nám vydrží už asi navždy," uvedl Špalek. Někdejší metaloví pardálové "ze IV. cenové" jsou dnes fenoménem a vpravdě rodinnou kapelou. Na všech koncertech bylo vidět děti, mládež i rodiče, jak zpívají hity včetně těch nejnovějších. "Fandové Kabátu byli před lety pokládáni za primitivní pivaře, to se však radikálně změnilo. Dnes jim fandí střední vrstva od deseti do padesáti let. Zkultivovaná kapela tomu přizpůsobila repertoár, ubylo jadrných témat, která kritice zvedala adrenalin. Zůstal kvalitní rock, který je právem přirovnáván k AC/DC, a velká show," říká promotér, který prý v Brně ani v Olomouci nepotkal diváka, jenž by litoval, že se na Kabát vypravil.

Turné, které rozptýlilo obavy, že dvě velké šňůry pár měsíců po sobě jsou komerční sebevraždou, dále pokračuje do Plzně, Ústí nad Labem, Českých Budějovic a Prahy. Poslední zastávka bude 13. června v Havlíčkově Brodě.

Zdroj - idnes.cz; 27.5.2004