Kdo vládne lize? Skupina Kabát

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 2 584x

Sedmnáct tisíc fanoušků hnalo do útoku teplické fotbalisty, když hráli před dvěma lety odvetu poháru UEFA se slavným Feyenoordem Rotterdam. Ve chvíli, kdy celý stadion vybuchl nadšením po proměněné penaltě Pavla Horvátha, se šťastný střelec obrátil k publiku a předváděl hru na kytaru.

Sedmnáct tisíc fanoušků hnalo do útoku teplické fotbalisty, když hráli před dvěma lety odvetu poháru UEFA se slavným Feyenoordem Rotterdam. Ve chvíli, kdy celý stadion vybuchl nadšením po proměněné penaltě Pavla Horvátha, se šťastný střelec obrátil k publiku a předváděl hru na kytaru. Zdravil tak své kamarády, jejichž říznou rockovou hudbu poslouchají v české lize takřka všechny týmy - skupinu Kabát.

"Před zápasem si vždy pouštíme nějakou bojovnější hudbu, třeba Kabáty nebo Daniela Landu," potvrzuje útočník pražské Slavie Stanislav Vlček. Hlavním dýdžejem je mezi červenobílými Patrik Gedeon, který má nejvíce práce o víkendu - přes týden si slávisté pouštějí většinou jen rádio.

Po stejném typu hudby překvapivě sahají i největší rivalové z Letné: "Já se sice snažím propagovat hip hop nebo r'n'b, ale marně," přiznává sparťanský záložník Tomáš Sivok. Před zápasem tak nakonec letenští poslouchají to samé, co slávisté. Kompaktní disky se prý ale opakují jen v případě, že tým zažívá vítěznou sérii. "Letos se měnily dost," připomíná Sivok zpackaný sparťanský podzim.

Do zpěvu není v polovině sezony ani severočeskému nováčkovi z Mostu. "U nás teď nic nového nefrčí, jak je vidět v tabulce," říká o poslechu v kabině střelec Horst Siegl. Jinak prý ale mostečtí dávají přednost českým kapelám - opět Kabát, Divokej Bill nebo třeba Tři sestry. Po vyhraných zápasech ale někdy Siegl a jeho spoluhráči volí zcela jiný žánr - "starý český pecky" od Karla Gotta nebo třeba Dávej ber od Sagvana Tofiho.

Siegl má ale k hudbě blízko i osobně. Před lety se jako sborový zpěvák zúčastnil nahrávání alba Hattrick, pod nímž se podepsal jeho kamarád a sparťanský fanoušek Aleš Brichta. "Vždycky zkoumám, jestli jsem tam slyšet, nikdy jsem to ale nepoznal," směje se populární Sigi.

Československou pop music mají rádi i fotbalisté Baníku Ostrava. "Vše má na starosti Libor Žůrek. Přináší nám písničky na émpétrojkách a celé mužstvo pak v autobude posuzuje, jestli jsou dobré nebo ne," popisuje záložník Radek Slončík. Nejčastěji prý v ostravském autobuse zní skupina Elán nebo Michal David. Sám Slončík ale poslouchá třeba i ostravského patriota a velkého fandu Baníku Jarka Nohavicu. Ten také složil Baníku slova hymny.

Právě klubovou hymnu nejvíce poslouchají podzimní mistři, fotbalisté Slovanu Liberec. Druhý tým tabulky, Teplice, zase nedá dopustit na "staré známé" Kabáty: "S klukama se známe. Když mají čas, tak na naše zápasy chodí, několikrát byli i venku," říká Pavel Verbíř.

Zahraniční hudba je v české lize spíše výjimkou. Hráči Jablonce si někdy pouštějí Robbieho Willliamse. Ale s ním také Kabát.

Zdroj: Milan Rokos, Lidové noviny; 31.12.2005