Kabát dobýval Ameriku

  • Zdeněk
  • Ostatní články
  • 3 448x

Pepa vypráví o turné po USA:

Na cestu, které předcházely dlouhé měsíce příprav a vyjednávání, jsme se vydali 5.listopadu. Letěli jsme z Prahy do švýcarského Curychu a odtud dál do New Yorku. Tam jsme měli dva dny volna, abysme se trošku aklimatizovali. Třetí den jsme vezdejším polském klubu Warszawa odehráli první ze sedmi naplánovaných koncertů. Pak následoval přesun do Atlanty, kde bylo oproti New Yorku o poznání tepleji. V tomhle městě není co k vidění, centrum je vlastně celé nové, je tam jen olympijský park z roku 1996. Ten jsme ale nenavštívili, protože jsme tu pobývali jen dva dny. Zato rockový klub, ve kterém jsme hráli, se nám líbil moc.

Další přelet byl na trase Atlanta - Los Angeles. V L.A. jsme měli týden volna a ve zdejším počasí 25 stupňů Celsia to byla nádhera. Koncert jsme tu odehráli na lodi, kde ale nebyla moc dobrá akustika. Vynahradili jsme si to na další štaci v Chicagu. Tady je totiž dost vlhký vzduch a to je pro zpěváky výborný. Na Floridě jsme si zas připadali jako barová kapela, protože se naše show odehrávala v hotelovém baru. Ale k úžasu nás všech to bylo hodně dobrý.

Pepa mezi hvězdamiProhlídka bitevních lodí Zastávka číslo šest byla ve městě Denver, což je spíše taková vysokohorská "vesnice". Tedy vesnice na zdejší megapoměry, to město má totiž asi dva a půl milionu obyvatel. Zato s tou nadmořskou výškou to platí doslova, protože jsme bydleli v1700 metrech nad mořem a koncert pak byl ještě o víc jak 300 metrů výš. Připadali jsme si, jak když hrajeme v Tatrách. V tomhle městě sídlí i klub NHLColorado Avalanche, za který hrají vítězové Stanley Cupu Milan Hejduk a Martin Škoula. Někdo z pořadatelů na ně měl kontakt, a tak jsme se po koncertě nachvíli sešli. Kluci se byli podívat i na půlku jejich zápasu, na víc ale nebyl čas. Nabírali jsme totiž znovu směr Florida. Druhý koncert na jihovýchodě Států jsme ale museli skončit už po půl hodině. Utípla nám ho policie. Tamější pořadatel si nevyběhal potřebný povolení, lidi si stěžovali na hluk, tak strážci zákona zakročili. Tak předčasně skončil náš americkej výlet.

Pepa Vojtek je, jak můžete sami posoudit, nejen vynikající zpěvák, ale také výborný vypravěč. Nezapomněl ještě dodat, že vstupenky na jejich koncerty stály 40 dolarů (1250 korun), že celé americké turné trvalo tři týdny a že Kabáti se na jaře chystají natáčet nové album. Ještě předtím ale Pepu čeká premiéra nového muzikálu Janka Ledeckého Galileo (ta je v divadle Kalich stanovena na 15. února), kde hraje roli otce Inchofera.

Zdroj: Bravo; prosinec 2002