Rozhovor s Pavlem Bartoněm, zakládajícím členem kabátovského revivalu - WAŤÁK

  • Kamil
  • Exkluzivní rozhovory
  • 7 177x

Rozhovor s Pavlem Bartoněm z kabátovského revivalu WAŤÁK

Revival rockové pětky Kabát pod názvem Waťák vzniknul již v roce 2000, kdy se jednalo spíše o jakousi potřebu zahrát si písně své oblíbené kapely. Zájem o tuto revivalovou čtyřčlennou kapelu byl však větší než si sami muzikanti představovali, a tak přibývalo živých vystoupení, která se proměnila v téměř každovíkendové koncertování. Začátky revivalu a současnou atmosféru v kapele mi shrnul baskytarista Pavel Bartoň.

Jak vlastně vznikl nápad založit revival Kabátů? Můžeš v krátkosti popsat historii kapely? Název sice není složité si odvodit, ale přesto, řekni verzi, jak k jeho vzniku došlo.

Kytarista, bubeník a já jsme hráli v kapele Potmě chuť, ale kamarád, který skládal začal pracovat v Brně, takže jsme se prakticky rozpadli. V rámci svojí práce pořádám mimo jiné hudební akce pro veřejnost. Hlavně pro začínající nebo amatérské kapely. Dawiniho (zpěvák) znám od dětství a má svoji kapelu IROKEZ. Kdysi jsem zaslechl, jak hráli nějaký úryvek od Kabátů a líbilo se mi to. Pozvali jsme ho na zkoušku a po dvou setkáních jsme nacvičili asi šest kousků od Kabátů a tak jsem nás víceméně ze srandy angažoval na jednu akci ve Vsetíně. To se psal rok 2000. Byl to naprosto nečekaný úspěch. Začali jsme hrát po hospůdkách a cvičit další písničky. První „koncert“ byl maturitní večírek : ) Pak jsme po roce zahráli na jednom motosrazu a začaly chodit nabídky z celé ČR.

Přijde mi, že pokud dané hudební seskupení stále funguje, tak revival je spíše přiživování se na úspěchu jiných. Jaký je tvůj názor?

Kéž by nás to živilo. To bysme nemuseli chodit do práce, to by byla paráda. Jinak přiživení to je, stejně jako spousta zábavových kapel, mladých a krásných umělců a umělkyň, stálic naší popmusic, kteří taky zpívají písničky jiných autorů a interpretů. Pojmem REVIVAL chceme říct, že hrajeme výhradně písničky Kabátu. Myslím, že to u nás v Česku moc dramatizujeme. V USA je prý dokonce nějaký revival ACDC a vydává oficiální CD existující kapely. Tím chci také říct, že Kabát je prostě fenomén. S Tomášem Krulichem jsme se na toto téma bavili a vypadalo to, že mu to spíš lichotí, jak někdo hraje jejich písničky.

Hrajete jen s jednou kytarou. Už jste se nadobro vykašlali na hledání druhého kytaristy nebo to zkoušíte stále?

Jako Waťák hrajeme 8 let, z toho 7 let s jednou kytarou a bez jakékoli personální změny. Už jsme si zvykli a s druhou kytarou by to nebyl Waťák. Ale přiznám se, že sem tam kluky ukecávám, ale je to vždycky tři na jednoho.

Na jeden z vašich koncertů se přišel mrknout i Tomáš Krulich a dokonce si s vámi zahrál. Jak hodnotíš tuto akci a samotného Toma? Proběhla pak s ním nějaká afterparty?

Bylo to v Pekelných dolech. Dawini za mnou došel, že zahlédl Tomáše. Já mu říkal – ty vole co by tady dělal. No a pak přišli kluci z Uruguaye13, že by si s náma Tomáš Krulich něco brnknul. Byl to pro nás zážitek, protože jsme byli v tu chvíli „komplet“ s dvěma kytarama a jedním originálem. Akce byla super a Tomáš dojel zase za rok a zopakovali jsme to. Samozřejmě jsme si potom s Tomášem „povídali“.

Jste nějakým způsobem v kontaktu s kapelou?

Vím, že o nás vědí, ale my jsme se k nim v podstatě dostali až na autogramiádě ve Zlíně.

Myslím, že jste jedni z prvních revivalů. Znáš nebo viděl jsi hrát i jiné revivaly Kabátů, tedy vaši konkurenci? Víš kolik takových napodobenin funguje?

Vím o cca 6 – 7 kapelách (a další vznikají), které se profilují jako revival Kabátů. Existuje ještě jeden Vaťák, což nás trošku mrzí, ale hlavně proto, že to máte lidi a organizátory. Je to stejné, jako když by existovaly kapely Vohnout a Wohnout. Konkurenci neřešíme. Když mi organizátoři volají a my máme obsazeno, doporučuji ostatní revivaly.

Jak to máte podchyceno s organizací OSA? Nejsou z tohohle hlediska problémy s právy na koncertování?

Oznamovací povinnost má organizátor, ne účinkující. Z důvodu ochrany autorských děl jsme byli nuceni stáhnout z našeho webu i ukázky MP3 z koncertu. To nás trošku mrzí, ale pojďme od OSY.

Máte i nějaké své skladby nebo je váš koncert postaven vyloženě na produkci teplického kvinteta? Nebo jinak, snažíte se Kabátím songům dát svůj kabát?

Waťák je téměř výhradně o Kabátech. Snažíme se hrát písničky tak, abysme neurazili. My říkáme, že hrajeme Kabáty po walašsky. Už jenom naším názvem – Waťák, chceme dát najevo, že si Kabátů vážíme. Malý „tuning“ jsme si dovolili v krutém krtkovi Joy, kterého hráváme na závěr.

Jak vlastně došlo k možnosti zahrát si ve Zlíně na autogramiádě Kabátů? A co na to kapela? Proběhl nějaký pozdější pokec?

Za to jsme vděčni manažerce kapely Imortela. Chlapi z Kabátů přijeli těsně po naší produkci, takže výkon nekomentovali. Proběhlo potřesení pravic, podpisy na nástroje. Největší radost měli z pleskaček slivovice. Čekalo na ně spousta lidí, takže nebyl čas.

Hrajete kromě Moravy taky někde v Čechách či na Slovensku?

Hráváme po celé ČR a na Slovensko zajíždíme taky.

Je Waťák pro každého člena prioritou? Vím, že se každý člen věnuje ještě jiným kapelám.

Bazi (kytarista) se autorsky podílí ve svojí kapele Desert Storm a Dawini v IROKEZU. Dalibor ještě hraje bicí v další Baziho formaci JSX – Joe Satriani Tribute Band. Priorita Waťáku spočívá hlavně v tom, že máme hodně dopředu obsazené termíny. Zatím se to naštěstí moc nebije.

Díky za rozhovor.

www.watak.cz

watak@email.cz

Autor: Kamil, kabat-fans.cz; 2.7.2008