Exkluzivní rozhovor s Tomášem, nejen o aktuálním dění v kapele

  • Zdeněk
  • Exkluzivní rozhovory
  • 3 154x

S Tomášem jsme zavzpomínali, jak došlo k tomu, že se podílel na desce Uruguay, jaké měli ohlasy na koncert v Kosovu pro vojáky ...

Tome, určitě nejde začít jinak, než připravovaným albem Corrida. Podle posledního odhadu by deska měla jít do prodeje na přelomu října a listopadu. Podle tebe, myslíš, že se stihne v tomhle termínu?

Tak jsou teďko hotový tři pecky, Milan na tom dělá. Spíš by to mělo vyjít koncem listopadu.

Co jsem měl možnost slyšet tři ukázky, tak je to slušný nářez. Bude všechno v podobným duchu, nebo taky bude na desce nějaká pomalejší tipu Kdo si nechce hubu spálit nebo nějaká balada od Milana?

Jestli tam bude něco pomalejšího, tak to bude jedna pecka třeba. Jednu tam kluci chystají nějak udělat. Ale jestli tam na desce bude nebo ne, to fakt ještě nevím, jestli na to Milan napíše text.

Jak to teďko vypadá ve studiu, upravujete pořád s Otou kytary a vylaďujete to, nebo už to necháváte jak je to nahraný a nezasahujete do toho?

Kytary už se třeba dodělávají jenom nějaký sólo nebo vyhrávka do refrénů nebo tak.

Na jednom slovenském hudebním webu psali, že byste měli v nejbližší době točit klip. Co je na tom pravdy a jakou by měl mít podobu?

O tom nevím nic. Myslím si, že to bude na Corridu, ale kdy a kde to teda nevím.

Focení na Corridu už máte za sebou, proběhlo to zase na nějakým specifickým místě jak v případě Dole v dole?

My jsme se na obal ještě nefotili. My jsme se jenom fotili na tu reklamu.

Jak koukáš na to focení, ať už buď pro obal desky nebo třeba do toho Brava, jak jsi mi říkal, že vás fotili v sobotu. Baví tě to, nebo to bereš jako nutný zlo?

Ale nó, že by to byla extra zábava, tak to zrovna ne.

Takže nutný zlo ?

Nó, nutný zlo o to není (smích). Ale zábava taky žádná.

Docela pozdvižení mezi fanoušky vyvolala zpráva o přeložení turné z podzimu na jaro příštího roku. I když je pochopitelný, že je blbý jít ze studia, přímo na koncerty. Nechybí vám ale to živý hraní, když jste letos vlastně odehráli jenom čtyři koncerty?

Letos, viď? No to víš, že jo, že bych si zahrál.

V červnu jste odehrály dva koncerty pro vojáky v Kosovu. Byly něčím zvláštní, nebo to byl klasickej koncert?

Byla to taková klubová záležitost. To víš, že je to zvláštní, když dorazíš do nějaký militantní zóny a hraješ tam pro vojáky. Pro nás to zvláštní bylo, kdybysme tam letěli teďko po druhý tak už to tak zvláštní nebude, viď, protože už tu zkušenost máš. Ale jinak to tam vypadalo normálně jako klubovej koncert, klubová scéna. Vojáci řádili před pódiem, bylo to dobrý.

Toho druhýho se kromě českých vojáků zúčastnili taky zahraniční, jak se jim líbily vaše písničky?

Já bych řek, že dobrý. Hlavně Irové, těm se to líbilo (smích), ale i na těch ostatních bylo vidět že se baví. Irové ty tam prej věčně chodili za zvukařem a ptali se o čem ta písnička je a o čem zpíváme. Když jim naznačil, že je to trošku o chlastu a trošku o šukání, tak byli spokojení, že je to bomba (smích).

Další dva letošní koncerty se uskutečnily na Slovensku. Je nějaký rozdíl hrát u nás a na Slovensku?

Tam rozdíl není.

Když jste byli na Slovensku na festivalech, zaujala tě tam nějaká slovenská kapela, která u nás není moc známá?

Ty člověče, my jsme tam přijeli, že před náma hrála třeba jedna nebo dvě kapely a potom jsme nastoupili my. A to už většinou byly ty kapely, který už jsme znali.

Jakou dobu před koncertem musíš být na místě, abys tzv. nasál atmosféru?

To stačej ty dvě hodinky bohatě. Víš co, tak to už má potom člověk nutkání, když tam dřepí s muzikantama popíjet pivo, viď. A když ho popíjíš od rána, tak už potom nic nezahraješ.

Jedna z kabátích písniček se jmenuje Mám obě ruce levý. Je nějaká činnost, na co ty máš obě ruce levý?

(smích) Na všechno ostatní, i na kytaru (smích).

Nedávno pro plzeňský fotbalový klub nahrálo Turbo novou hymnu. Nezabývali jste se myšlenkou udělat hymnu pro Teplice?

Jó, to jsme už uvažovali, už uvažujeme dlouho. Protože i ten management teplickej za náma byl párkrát. Tam je totiž blbý to, že Milan není schopnej jakože na to napsat text. Jemu je trapný napsat něco ve stylu dáme góla hej hej hej, rozumíš. Ale nic jinýho na to vlastně se vymyslet nedá. Co chceš taky vymejšlet, když chceš dělat hymnu, kterou by měli zpívat fandové na fotbale.

To Turbo je právě předělaný Chtěl jsem mít. Hudba původní a novej text.

Já jsem tohle neslyšel co udělalo Turbo. Musím ti říct, že takový ty popěvky fotbalový, co dělá Michal David a všichni ostatní, mě se to teda moc nelíbí, abych ti pravdu řek. Toho bych se právě taky nerad účastnil, aby z toho byl takovej blábol nebo poloblábol.

Jak vlastně vznikl nápad udělat projekt Uruguay, byl to tvůj nápad?

To vzniklo tak, že při tý frekvenci jak hrajeme s Kabátama, tak já jsem se scházel, to jsem ještě bydlel v Budcově tenkrát, a scházeli jsme se tam s muzikantama a celkem dobrejma. Bubeník hrál s Láďou Křížkem, teďko hraje v Mewě a s Brichtou, a celkem dobrý muzikanti a takhle jsme věčně kafrali o muzice. Až jsme si říkali hele do prdele, tady je kytarista, bubeník, basák a zpěvák. Tak já jsem jenom zavolal na firmu, jestli by tohle jako chtěli a dali by nám na to nějaký šrouby. Oni že by nebyl problém, samozřejmě ne v takovým rozsahu jako na Kabát. Tak jsme říkali proč ne, proč budeme o tom jenom kafrat, tak něco uděláme a natočíme to.

Šly tam věci, který se třeba nevešly na desku Kabátu?

Ne vůbec ne. To já jsem právě chtěl, aby to bylo už i rozpoznat, že to s Kabátem nemá nic společnýho, i když ono se to těžko dělá.

A pokračování někdy do budoucna nechystáte?

Ne to ne. To jedině by se muselo něco přihodit s Kabátem, to nedej bůh.

No to nebudeme přivolávat ?

Přesně tak. Kluci mají Mewu v podstatě v tom samým složení beze mě. Teďko jim zrovna bude vycházet nová deska, takže to vůbec by nemělo smysl ani pro ně ani pro mě.

Klip jste k tomu žádnej nedělali?

K tomu nebylo nic. My jsme na to dostali 70 000 na natočení, dohodli jsme se a zajeli za Milošem Doležalem, s tím tenkrát ten bubeník hrál a dohodli jsme se, že nám to za ty prachy udělá ať už tam budeme jak dlouho. Nebyli jsme omezený časově, ale na víc už prachy nebyly.

Máš doma nějaký speciální místo, kde máš platinový desky a další různý ocenění?

Slavíky mám pod televizí. A dvě desky jsem dal do hospody, co má Pepa a zbytek mám někde doma na hromadě.

Pustíš si doma někdy Kabát?

Jenom třeba teďko pracovně. Porovnám zvuk s dalšíma jinejma kapelama a tak dál. Jinak ne. My to máme z toho studia tak naposlouchaný než to vyjde, že tě ty písničky už skoro nebaví a ještě to poslouchat doma. Radši zase počkám půl roku než pojedeme na šňůru, protože vím že to zase budu slyšet dokola, tak abych se na to aspoň těšil.

Tome, díky za rozhovor a chtěl by jsi na závěr něco vzkázat fanouškům?

Nemáš za co. A fanouškům, že se na ně těšíme s novou deskou, že se konečně zase uvidíme.

Autor: Zdeněk, kabat-fans.cz